You are here:NaslovnaVijestiBiHBorba majki Srebrenice i Podrinja ne prestaje: Imamo osjećaj da nekima odgovara da proces ekshumacija traje duže
12
August

Borba majki Srebrenice i Podrinja ne prestaje: Imamo osjećaj da nekima odgovara da proces ekshumacija traje duže

Published in BiH

Ni visoke temperature nisu spriječile članice Udruženja građana "Žene Srebrenice" da se kao i svakog 11. u mjesecu okupe na protestima u Tuzli, kako bi mirnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na stravične zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH, te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.
20786212_10155543500303805_573498174_n

Prema ustaljenom protokolu okupljanje je počelo na Pingi u 12 sati, a kolona je nastavila do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice.

Žene Srebrenice i danas izražavaju nezadovoljstvo procesom ekshumacije i identifikacije tijela žrtava, te hapšenjem i procesuiranjem ratnih zločinaca.

Predsjednica UG Žene Srebrenice Hajra Ćatić izjavila je da više od hiljadu porodica još nije pronašlo svoje najdraže, a mnoge majke su i umrle, a nisu dočekale da ukopaju svoje najdraže.

"Borimo se za pravdu da oni koji su činili zločine, a nisu privedeni licu pravde, odgovaraju za počinjene zločine i genocid u Srebrenici" poručila je, dodavši da sve to ide sporo.

Veliki broj učesnika u genocidu, ističe Ćatić, nije i neće odgovarati za svoje zločine.

"Nismo zadovoljni ni sa procesom ekshumacija. Imamo osjećaj da nekima odgovora da to sve traje duže, jer oni na taj način drže svoje poziciju i primaju plate".

Ženama Srebrenice na današnjem mirnom protestu u Tuzli pridružile su se predstavnice Medžisa IZ iz Tuzle i Kladnja, te građani Tuzle.

"Ovdje smo da odamo počast žrtvama i da se ne osjećamo krivim što šutimo" poručila je Hasiba Saračević, predstavnica Muftijstva tuzlanskog, koja se također danas pridružila Srebreničankama u mirnoj protestnoj šetnji za istinu i pravdu.

(Bportal.ba)