You are here:NaslovnaVijestiBiHReis Kavazović objasnio zašto želi da se spomenik (ljiljan) braniocima BiH proglasi dovištem Domovini
12
August

Reis Kavazović objasnio zašto želi da se spomenik (ljiljan) braniocima BiH proglasi dovištem Domovini

Published in BiH

Na uzvišenju Bandera (kota 449m) kod Gradačca u nedjelju, 20. avgusta, službeno će biti otkriven spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine.

Podršku izgradnji spomenika braniocima Bosne i Hercegovine dala je i Islamska zajednica i sam reisu-l-ulema Husein ef.Kavazović koji je pokrenuo inicijativu da se taj spomenik proglasi dovištem Domovini.

Komentarišući ovu inicijativu reisu-l-ulema je izjavio:

“U protekloj agresiji na našu domovinu Bošnjaci su bili njena najveća žrtva ali je njihova borba za opstanak i slobodu u nezavisnoj BiH kao državi svih njenih građana i naroda u nasljeđe budućim generacijama ostavila dokaz hrabrosti i odlučnosti koji treba biti zalog njene opstojnosti. Od suštinske važnosti je da se u našem narodu ne razvije “mentalitet žrtve” koji stvara osjećaj nemoći i beznađa. Zato uz obilježavanje svih stratišta našeg naroda moramo obilježavati i velike pobjede koje smo izvojevali i pojedinačna junaštva sinova Bosne.”

BIR.ba