03
August

Sjećanje na odbranu BiH: Održan defile ratnih veterana Armije i MUP-a RBiH

Published in BiH

Defileom ratnih veterana Armije RBiH i MUP-a RBiH te prigodnim kulturno-umjetničkim programom, pred nekoliko hiljada okupljenih na platou Velikog polja na Igmanu, započeo je centralni dio manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2018".

 

1000 1533305558igman DSC 5694 IS

 

Ovom manifestacijom odaje se počast poginulim, ali i preživjelim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a RBiH, koji su dali doprinos u odbrani države. Prethodno je klanjan džuma-namaz, kojeg je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, te je proučena dova za šehide BiH na platou Musalla džamije na Igmanu.

 

Nakon defilea su predviđena obraćanja premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja ili potpredsjednika Organizacionog odbora Muharema Fiše, premijera FBiH Fadila Novalića ili predsjednika Organizacionog odbora Salke Bukvarevića, te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

 

Svečanosti na Igmanu prisustvuju brojni političari i javne ličnosti među kojima je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

1000 1533308287igman DSC 5735 IS

 

Manifestacija je započeta 1. augusta misom zadušnicom za pale branitelje Armije RBiH i MUP-a RBiH katoličke vjeroispovjesti u Crkvi sv. Čirila i Metoda te parastosom za duše poginulih boraca Armije RBiH i MUP-a RBiH pravoslavne vjeroispovjesti u Staroj pravoslavnoj Crkvi. Dan kasnije, 2. augusta, na šehidskom mezarju Kovači odata je šehidima i poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Izvor: Faktor