06
Juli

Kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH sutra u Sarajevu

Published in BiH

Kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine pod nazivom “Bosna i Hercegovina je (i) naša domovina” bit će održan u subotu, 7. jula u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSD BiH).

 

U radu devetog Kongresa će učestvovati delegati članica SSD BiH, kao i predstavnici javnog i kulturnog života dijaspore iz BiH. Planirano je da skupu prisustvuju predstavnici državnih institucija BiH, akreditirani strani ambasadori u BiH i predstavnici nevladinih organizacija.

Programom je predviđeno održavanje okruglih stolova o temama – “Uloga dijaspore u ekonomskom razvoju BiH” i “Očuvanje identiteta, kulture i jezika građana BiH u dijaspori”.

Delegati Kongresa će birati novo rukovodstvo Svjetskog saveza dijaspore BiH (predsjednika i dva potpredsjednika SSD BiH, sekretara, Glavni i Nadzorni odbor SSD BiH).

Planiran je i susret predstavnika Svjetskog saveza dijaspore BiH sa članovima Predsjedništva BiH, kao i prijem u Parlamentarnoj skupštini BiH, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Generalni pokrovitelj Kongresa je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.