You are here:NaslovnaVijestiBiHSalkić u Zenici: Njegovanje sjećanja na genocid u Srebrenici obaveza je svih preživjelih
05
Juli

Salkić u Zenici: Njegovanje sjećanja na genocid u Srebrenici obaveza je svih preživjelih

Published in BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić večeras je ispred Doma armije u Zenici održao tribinu pod nazivom "Sjećanje na genocid u Podrinju".


05 07 2018 Tribina Zenica 69Tribinu je organizovao Klub paraolimpijskih sportova "Baton" iz Zenice, u okviru obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

 

Njegovanje sjećanja na genocid u Srebrenici i drugim krajevima Bosne i Hercegovine, obaveza je svih preživjelih, istakao je u svom obraćanju Salkić, te posebno potencirao važnost prenošenja činjenica o zločinima na mlađe generacije, kako se zločin u budućnosti ne bi ponovio.

 

- Podrinje je simbol počinjenog genocida u Bosni i Hercegovni. Genocid u Srebrenici je planetarni zločin i kulminacija zločina koji su započeli tokom agresije na našu domovinu 1992. godine. Stravični i sistemski zločini su počinjeni i u Bijeljini, Foči, Višegradu, Kalinoviku, Kotor-Varoši, Doboju, Prijedoru, Bratuncu, Zvorniku, Osmacima, Brčkom i mnogim drugim mjestima - rekao je.

 

O svim ovim zločinima, dodao je, postoje domaće i međunarodne presude i svjedočenja.

 

05 07 2018 Tribina Zenica 86

- To je ono što će svjetska historija da pamti. Na nama je da zauvijek njegujemo sjećanje na žrtve i ove zločine, da tražimo da se odgovorni procesuiraju, a kosti naših najmilijih pronađu – ukazao je Salkić.

 

S druge strane, obaveza naroda iz kojeg dolaze zločinci i zločinačke politike, jeste, naveo je, da se distancira od zločinaca, te da ih osudi. Samo na takav način se može graditi povjerenje u ovoj zemlji i skinuti kolektivna odgovornost za genocid i zločine.

 

- Zamolio bih sve ljude da makar jednom u životu posjete Podrinje i Potočare, te da se uvjere u razmjere zločina koji su počinjeni. Nema naselja u Podrinju u kojem se danas ne nalazi spomen – obilježje, a rijetka su naselja u kojima nije pronađena masovna grobnica. Naša obaveza je da ovo vječno pamtimo, te da ne dozvolimo da se više ikada ponovi. U prošlosti su počinjeni slični zločini nad Bošnjacima, ali o njima se nije govorilo, i nije se smjelo govoriti. Zbog toga nam se zločin ponovio.

 

Danas, mi pišemo knjige, snimamo filmove, radimo predstave, stvaramo umjetnička djela koja svjedoče o genocidu u našoj domovini. Takav odnos prema žrtvama, ali i naša svakodnevna obilježavanja i svjedočenja, garant su da se zlo više neće ponoviti, kazao je između ostaloga potpredsjednik Salkić.

05 07 2018 Tribina Zenica 114

Prije tribine, Salkić se sastao sa Jasminom Duvnjakom, predsjednikom Skupštine Zeničko – dobojskog kantona, te razgovarao o važnosti njegovanja sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i izučavanja činjenica o genocidu u školama širom Bosne i Hercegovine.

 

Održan je sastanak i sa Amirom Ismićem, predsjednikom Udruženja Klub paraolimpijskih sportova Baton i drugim članovima ovog udruženja, na kojem se razgovaralo o radu Udruženja.

 

Zajedno sa članovima ovog udruženja, u zeničkoj bolnici je upriličena posjeta Salihu Kozliću, ratnom vojnom invalidu i bivšem reprezentativcu Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, koji je nedavno operisan.

 

05 07 2018 Tribina Zenica 110

Također, upriličena je posjeta Zijadu Duriću, bivšem pripadniku Armije RBiH, ratnom vojnom invalidu i logorašu iz Foče, koji ima želju da se vrati na svoje prijeratno ognjište.

 

Entitetski potpredsjednik je na centralnom šehidskom spomen – obilježju položio cvijeće, te odao počast šehidima.

 

IB.com

 

Last modified on Četvrtak, 05 Juli 2018 22:36