05
Juli

Razmatrali aktuelnu političku situaciju: Predsjedništvo SDA donijelo šest zaključaka

Published in BiH

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici, u okviru razmatranja aktuelne političke situacije, donijelo i šest zaključaka.

Prvi zaključak je da će se Stranka demokratske akcije odlučno suprotstaviti kršenju Ustava Bosne i Hercegovine od strane entiteta RS koji je uzurpirao ingerencije državnih institucija potpisivanjem sporazuma sa Republikom Srbijom o usklađivanju nastavnih planova i programa za učenike osnovnih škola.

- Nastavni planovi u bh. entitetu RS se moraju uskladiti sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine, što predviđa član 59. ovog zakona. Potpisivanjem ovog akta, Republika Srbija grubo krši Dejtonski mirovni sporazum, na čije se poštivanje obavezala kao jedna od potpisnica tog sporazuma, narušavajući suverenitet i međunarodno-pravni subjektivitet države BiH. OHR mora odlučno reagovati i spriječiti otvoreno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi se u prvom zaključku.

Drugi zaključak je da SDA pozdravlja usvajanje Zakona o izbornim jedinicama na vanrednom zasijedanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Očekujemo hitno usvajanje ovog zakona i u Domu naroda Parlamenta FBiH, čime će se omogućiti potpuna implementacija izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora – ističu iz SDA.

SDA podržava usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kojeg je u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata, navodi se u trećem zaključku, dok u se u četvrtom ističe kako SDA osuđuje paljenje Crkve Presvete Bogorodice u naselju Čekrčići u Visokom, kao i sve ovakve vandalske napade nad vjerskim objektima diljem BiH.

- Pozivamo policiju i pravosuđe u oba bh. entiteta da u svim ovakvim napadima reaguju hitno i odlučno, otkriju počinice i adekvatno ih sankcionišu.

U petom zaključku SDA poziva sve državljane Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu da se registruju do previđenog roka 24. jula i da glasaju na predstojećim izborima Naročito važnim smatramo da se registruju i oni čije je prebivalište na teritoriji entiteta RS i svojim glasovima ojačaju probosanski patriotski blok u Narodnoj skupštini entiteta RS.

Posljednji zakljčuak koji je danas donesen jeste da SDA podržava rad pravosudnih organa BiH, a posebno procesuiranje počinilaca ratnih zločina.

- Ali, nedopustivo je da se tokom rada na ovim predmetima pokušava uspostaviti vještački balans u krivnji za zločine. Balansa nije bilo ni u činjenju zločina, pa ga ne može biti ni u kažnjavanju. Današnja presuda ratnom rukovodstvu općine Hadžići je neprihvatljiv primjer takve prakse. Članovi ratnog rukovodstva općine Hadžići koji nisu ni optuženi za ubistva i silovanja, osuđeni su na isti broj godina zatvora kao i počinioci ratnih zločina silovanja i ubistva 250 Bošnjaka iz Hadžića - navodi se u saopćenju SDA.