05
Juli

Oko 100 učesnika Marša mira novosarajevske općine kreće ka Potočarima

Published in BiH

Oko 100 učesnika Marša mira Srebrenica 2018 danas su se okupili ispred Općine Novo Sarajevo, a 7. jula krenut će pješice prema Potočarima gdje će 11. jula prisustvovati kolektivnoj dženazi.

Obilježavanju 25-godišnjice genocida u Srebrenici u marševskoj koloni bit će učesnika i iz dijaspore, a među njima je bio i Senad Halilović dvadesetdvogodišnji mladić iz Srebrenice kojem je ubijena skoro cijela porodica i veliki broj članova rodbine.

- Vođa sam puta na ovom maršu koji je organizovala Općina Novo Sarajevo i ovo mije osmi put da učestvujem u Maršu mira. Najteže mi je bilo 2011. godine kada sam krenuo prvi put prema Srebrenici. Tada sam sam krenuo na Marš mira i nisam nikoga znao. Čitav dan sam vukao velike torbe i sa velikim „živim“ ranama na nogama stigao sam u Potočare. Poslije toga organizovano idem svake godine. U maršu će učestvovati i grupa mladih ljudi iz Švedske i iz nekih drugih zemalja i mogu reći da je ovo internacionalni Marš mira – kazao je Halilović.

Općina Novo Sarajevo ove godine je organizirala Marš mira uključujući sve općinske službe od civilne zaštite, vatrogasaca, hitne pomoći koji će ovaj put zajedno proći sa marševskom kolonom.

- I prošlih godina pomagali smo u organizaciji marša mira, a ove godine smo odlučili da sami okupimo ljude koji će odati poštu žrtvama genocida. Želimo da i ubuduće općina Novo Sarajevo njeguje kulturu sjećanja na sve žrtve genocida i da ne dozvolimo da naša djeca tačno znaju šta se desilo, jer mnogo je negatora genocida. Genocid koji se desio u Srebrenci sramota, agresora i zločinaca na BiH, ali i Evrope – izjavio je Nedžad Koldžo načelnik Općine Novo Sarajevo.

Danas je izvršena smotra učesnika i dogovor kako će preći ovaj težak put kojim su prošli preživjeli Srebreničani. U subotu oko podne učesnici će biti prebačeni iz Sarajeva do Nezuka gdje će biti smješteni pod šatorima, a zatim će tri dana marširati i prisustvovati kolektivnoj dženazi u Potočarima.

Na Maršu mira koje organizuje Novo Sarajevo učestvovat će i državljani Turske iz bratskih općina Čukukčmeđe i Adane.

Učesnicima Marša mira općina Novo Sarajevo osigurala je svu potrebnu logistiku od smještaja pod šatorima, medicinsko osoblje i hranu koja će im se svakog dana svježa dopremati iz Sarajeva, istaknuo je načelnik Koldžo.