04
Juli

Medicinski tim KCUS-a i ove godine u Srebrenici

Published in BiH

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ove, kao i prošle godine, poslat će stručni medicinski tim u Srebrenicu kako bi mogli ukazati medicinsku pomoć onima kojima bude potrebna.

Profesor dr. Junuzović bit će koordinator tima Profesor dr. Junuzović bit će koordinator tima
Profesor dr. Dželaludin Junuzović, direktor hirurških disciplina, i Senada Džebo, glavna sestra Klinike urgentne medicine, imenovani su kao koordinatori za prihvatanje pacijenata.

- U skladu sa dogovorom, eventualni prihvat pacijenata sa "Marša mira 2018" i dženaze u Potočarima u periodu od 07. do 11. jula 2018. godine u Sarajevo, realizirat će se tako da helikopter sa pacijentom sleti u Rajlovac. Sa tog mjesta, ambulantnim kolima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS bit će transportovan u KCUS. Mi smo spremni u punom kapacitetu. Naš tim koji šaljemo u Potočare je obučen za sve vrste medicinskih intervencija. Naša je moralna obaveza da učestvujemo u pružanju stručne pomoći - izjavio je prof. dr. Junuzović.

Direktorij KCUS-a organizirao je akciju i prema riječima Senade Džebo, glavne sestre KUM-a, organizacija prijema pacijenata u vrijeme "Marša mira" bit će na visokom nivou.

Članovi hirurške ekipe koji će biti u Srebrenici 11. jula su dr. Dževad Hajrović, specijalista interne medicine, dr. Gordana Vujić, specijalista urgentne medicine, dr. Walid Suliman, specijalista ortoped, Arnel Kolenda i Kenan Nefić, medicinski tehničari.

Uposlenici KCUS-a najdublje suosjećaju sa porodicama Srebrenice. KCUS poziva sve uposlenike da simbolično obilježe 11. juli nošenjem "Cvijeta Srebrenice", simbola stradanja civila u julu 1995. godine, kaže se u saopćenju KCUS-a.

Izvor: Faktor