08
Juni

Azmir Husić: Igrat ćemo na Tušnju, želimo u vrh BH fudbala

Published in BiH

Prije desetak godina njemački Hoffenheim bio je apsolutno najveće iznenađenje njemačkog, ali i evropskog fudbala. Klub iz Sinsheima, sela koje broji 3.200 stanovnika, a u čijem dresu su briljirali naši fudbaleri Sejad Salihović i Vedad Ibišević, dugo je predvodio tabelu Bundeslige.

 

Hoffenheimov finansijer je Dietmar Hopp, jedan od najbogatijih Nijemaca, čija je firma SAP treća po veličini softverska kompanija u svijetu, a Hoppovo se bogatstvo procjenjuje više od šest milijardi eura.

 

Iako je apsurdno uspoređivati, nešto slično “rađa” se jednom tuzlanskom naselju. Simin Han, naseljeno mjesto u općini Tuzla, koji prema posljednjem popisu broji 2.621 stanovnika, odnedavno ima premijerligaša koji se zove Sloga.

 

A Slogin finansijer je Azmir Husić, popularno zvani Amerikanac, koji se u SAD-u bavi transportom i koji je jedno vrijeme proveo u Slobodi i Tuzlake iz Prve lige FBiH vratio u bh. elitu, a potom se borio i za duplu krunu (ostao bez trofeja, ali izborio Evropu).

 

Ipak, ljubav sa Slobodom je “pukla” 2016. godine, a Husić je odlučio da sa Slogom pokušava napraviti čudo. I za sada mu to polazi za rukom…

 

Prošlog vikenda izborili su historijski plasman u Premijer ligu BiH, a već su počeli stvarati tim za vrh tabele. Stigli su golmani Adis Nurković i Vernes Fejzić, te iskusni veznjaci Miloš Stojčev i Adnan Šećerović. No, na tome se ne žele zaustaviti. Obavljeni su pregovori sa Senijadom Ibričićem, bivšim reprezentativcem BiH, o čijem dolasku će konačnu riječ dati novi trener.

 

A danas se pojavila informacija da će Slogu preuzeti srbijanski stručnjak Ljubinko Drulović.

 

– Drulović imenovan za trenera? Ja to ne znam. Jedino ako ima neko da zna bolje od mene – kazao je Azmir Husić za Faktor.

 

Alfa i omega Sloge naglašava da su u konkurenciji četiri trenera, a moguće je da se pojavi još jedno…

 

– Razgovarali smo sa četvericom trenera. Oni su rekli svoje, mi svoje. Razgovori sa svim su bili korektni. Pričali smo sa Drulovićem, sa Amarom Osimom, Matom Neretljakom, te telefonski sa Slobodanom Starčevićem. Moguće je da tokom vikenda obavimo razgovor sa još jednim trenerom, ali ne bih da govorim o njegovom imenu, jer ne znam da li ćemo se sastati. Odluku o novom treneru donijet ćemo u ponedjeljak – tvrdi Husić, dodavši da bi Sloga prije starta nove sezone trebalo promijeniti ime u Tuzla City:

 

– Podnijeli smo zahtjev i čekamo rješenje. Vjerujem da će sve biti zavšeno do početka nove sezone, jer nema nikakvih prepreka.

 

Sloga, odnosno Tuzla City, imat će odličan sastav i definitivno, po imenima i igračkom kadru bit će konkurentni za vrh tabele.

 

– Planiramo da napravimo respektabilan tim, ali ko zna kako će sve to ispasti. Fudbal je nepredvidiv. Možete imati i novac i vrhunske fudbalere i sve uvjete, ali rezultati mogu izostati. Nama je želja da budemo u vrhu tabele. Organizaciono, šef stručnog štaba i igrači će imati sve preduvjete da ostvare dobre rezultate – ističe Husić.

 

Decidno tvrdi da će premijerligaške utakmice igrati na Tušnju, iako postoje određeni problemi, zbog toga što se Sloboda protivi da gradski stadion dijeli sa budućim rivalom.

 

– Imamo potpisan ugovor sa Javnom ustanovom Gradski stadion Tušanj i igrat ćemo na Tušnju. Možda to nekome ne odgovara, ali šta se može. Drugi stadion nećemo tražiti i prijavili smo samo Tušanj. Klub smo iz Tuzle, stadion je gradski i ne vidim razlog zašto ne bismo mogli igrati. Jedno vrijeme sarajevski Olimpik je na Tušnju igrao domaće utakmice, kada je Sloboda bila u Prvoj ligi Federacije i to nije bio problem. Ne znam zašto bi sada bio – ističe Husić.

 

IB.com/Faktor.ba