10
Februar

Hasanović: Nema dana da nam ne jave da je neko od saboraca umro

Published in BiH

U Tuzli je u 59. godini umro Safet Redžić, dugogodišnji poslijeratni borac za prava ratnih vojnih invalida i predsjednik Organizacije RVI FBiH u dva mandata, i sam RVI, ranjen kao pripadnik ratne jedinice „Živiničke ose“. Redžić je jedan od brojnih RVI u TK srednje životne dobi koji su nakon proživljenih ratnih trauma i nedaća u miru izgubili bitku s teškom bolešću. 

 

Prema podacima Saveza RVI Tuzlanskog kantona, samo u 2017. godini u TK su umrla 263 ratna vojna invalida.

 

- Nema dana kada ne stigne vijest da je neko od naših saboraca umro. Ovih dana prikupljamo podatke o uzrocima njihove smrti, ali dosadašnje informacije govore da mnogi umiru ili naprasno, od srčanog ili moždanog udara, ili od karcinoma. Nažalost, mnogi su svih ovih godina živjeli u teškom stresu, u nimalo lakim uslovima, bez stabilnih primanja i zaposlenja, što je sigurno imalo utjecaja na njihovo zdravlje - kaže za „Avaz“ Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

 

Ističe da je starosna dob većine umrlih između 45 i 60 godina.

 

- Pitam se jesmo li nečim trovani dok smo ratovali. Danas vidimo zdravog čovjeka, punog energije, da bismo za mjesec ili dva saznali da ima rak pluća u poodmakloj fazi. Da li se bolest pritaji ili je nešto drugo u pitanju, ne znam, ali znam da nam ljudi svakodnevno umiru - navodi Hasanović.

 

Autor: A. H./AVAZ