10
Februar

Izvedena predstava ˝Behram-beg˝: Učenici Medrese nagrađeni velikim aplauzom u Bratuncu

Published in BiH
Predstavu "Behram-beg", koju izvode učenici Behram-begove medrese iz Tuzle, večeras su bili u prilici da pogledaju i mještani Bratunca. Predstava je prikazana u Domu kulture, a u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Bratunac. 
 
 
Na samom početku učenik Behram-begove medrese Senad Kukuljević učio je odlomke iz Časnog Kur’ana, a potom se prisutnima obratio Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. - Hvala na istrajavanju u promovisanju naših civilizacijskih tekovina. Sretan sam i zadovoljan što smo se okupili u ovolikom broju, što ustvari svjedoči da smo mi narod vjere, knjige, kulture i dugogodišnje tradicije. Saradnja Behram-begove medrese i medžlisa u Podrinju je na visokom nivou i nadam se da će tako biti i u buduće. Vakif Behram-beg je dao veliki doprinos u sjeveroistočnoj Bosni, a također mi je drago što se u ovoj predstavi govori i o utemeljiteju našeg bosanskog jezika Muhammedu Hevaiju Uskufiju. Važno je da to nauče i polaznici mektebske nastave u našem medžlisu - poručio je okupljenima Hodžić. 
Tuzlarije
Tema predstave "Behram-beg" je zapravo vakufsko univerzalno dobro kroz skice iz života vakifa Behram-bega i trajanje njegove Medrese. - Željeli smo istaći da su za jedno vrijeme od najveće važnosti vrijednosti kao što su, između ostalog, dobro i knjiga. Također, kroz predstavu smo se prisjetili utemeljitelja naše Medrese - kazali su nam učenici iz Medrese, ne krijući radost zbog izvođenja ove predstave u Bratuncu. 
 
Tuzlarije
U dramskom prikazu "Behram-beg”, u ispunjenoj sali Doma kulture, učenici Medrese su predstavili lik i djelo Behram-bega, kao i sve one lijepe ali i teške trenutke kroz koje je prolazila ova ustanova kroz vrijeme. Nakon predstave, prisutnima se obratio i Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, koji je istakao da su Bošnjaci u Bratuncu svoji na svome.
 
Tuzlarije
 
 
- Na ovaj način mi ujedno pokazujemo da smo u svojoj vjeri i svojoj zemlji, i da upravo ovakvim sadržajima dokazujemo da nismo prolazna kategorija, već da smo tu da bismo ostali. Priča o dvojici Bošnjaka iz 17. vijeka, koji su živjeli, radili i privređivali je aktuelna i danas, u 21. vijeku. Kad uradite dobro i kad je to sa iskrenim nijetom, to dobro živi. I niko, i nikakav sistem ne mogu ga uništiti - poručio je okupljenima Ramiz Salkić. U programu su učestvovali članovi dramske, horske i recitatorske sekcije Behram-begove medrese. Scenario i režiju za ovu predstavu potpisuje profesorica Emina Hatunić. 
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
S.P.

(tuzlarije.net)