09
Februar

Otvorena tri javna poziva za zapošljavanje povratnika

Published in BiH

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo je za sve građane Bosne i Hercegovine u oba entiteta koji imaju status povratnika tri javna poziva za podršku zapošljavanju i samozapošljavanju te populacije.

javni poziv

Poljoprivredna djelatnost

 

Prvi javni poziv je za podršku zapošljavanju povratnika u poljoprivredi u periodu 2018. i 2019. godine koji traje do 19. februara 2018. godine.

 

Program obuhvata dodjelu poljoprivrednih mašina i priključaka, plastenika, sadnica drvenastog i jagodičastog voća, opreme za pčelarstvo, mljekarstvo, uzgoj pilića, obnovu i izgradnju stajskih objekata, kao i dodjelu sredstava za nabavku sitne i krupe stoke, mehanizacije i repromaterijala za održavanje poljoprivrednog gazdinstva.

 

Više detalja o uslovima i kriterijima za dodjelu možete pročitati u tekstu javnog poziva, koji je dostupan na na stranici Ministarstva, kao i obrazac za prijave i projektnog prijedloga.

 

Mala privreda

 

Drugim javni poziv ima za cilj zapošljavanje povratnika u maloj privredi, a također se odnosi za period od dvije godine (2018. i 2019.) i traje do 27. februara 2018. godine.

 

Pravo prijave imaju pravni subjekti i fizičke osobe koji su registrovani za obavljanje poslovne djelatnosti, s ciljem ostvarivanja profita.

 

Riječ je o malim firmama, koje imaju do 15 zaposlenih, te su spremne zaposliti najviše pet novih zaposlenika, koji imaju status povratnika.

 

Više detalja dostupno je u punom tekstu javnog poziva, za malu privredu, koji je dostupan online, kao i obrazac za finansijska ulaganja, prijavni obrazac, te program Zapošljavanja povratnika u maloj privredi...

 

Investicijski projekti

 

Treći javni poziv predviđa podršku investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika u periodu 2018. i 2019. godine, a traje do 6. marta 2018. godine.

 

Pravo prijave imaju pravni subjekti i fizičke osobe, koji su registrovani s ciljem ostvarivanja profita kroz vršenje poslovne djelatnosti. Riječ je o mikro, malim i srednjim preduzećima, koja imaju minimalno pet zaposlenih, te će kroz podršku zaposliti najmanje pet novih zaposlenika, koji imaju status povratnika.

 

Više o detaljima ovog poziva pročitajte u punom tekstu, a na stranici Ministarstva su dostupni i finansijski plan ulaganja, obrazac za prijavu i program.

 

U narednom periodu, bit će raspisano još nekoliko javnih poziva s ciljem zapošljavanja i podrške povratnicima, najavljeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

 

Stoga su pozvani svi zainteresirani da prate javne pozive putem facebook stranice federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića i facebok stranice Ministarstva ili web stranice Ministarstva.