Print this page
16
Mart

Skupština TK: Građani oslobođeni plaćanja premije zdravstvenog osiguranja

Published in BiH

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona primljena je k znanju Informacija o provođenju Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu. Konstatovano je da je veliki broj izabranih dužnosika već u prekršaju, te da je zbog tehničkih nedostataka neophodno krenuti u izmjene Zakona. Jednoglasno je usvojena i inicijativa kojom se građani TK oslobađaju plaćanja premije zdravstvenog osiguranja.

 

Objavljeni novi podaci za Skupštinu TK: 95 posto glasova prebrojano, evo ko je prvi

 

Na prijedlog zastupnika Lejle Vuković i Smaje Mandžića danas je na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona jednoglasno podržana inicijativa kojom će građani Tuzlanskog kantona ubuduće biti u potpunosti oslobođeni plaćanja premije zdravstvenog osiguranja.

  • Ono što nas čeka je donošenje nove odluke i mi smo kao zaključak predložili da se Vlada Tuzlanskog kantona u to uključi, Zavod zdravstvenog osiguranja. Naravno, Vlada sa resornim ministarstvima, kao što je Ministarstvo finansija i Ministasrtvo zdravstva. Na njima je da donesu novu odluku, koju ćemo ponovo morati usvojiti na sjenici Skupštine, jer je tajva procedura i ona bi trebala uskoro stupiti na snagu – dodaje Lejla Vuković, potpredsjednica Skupštine TK.

A ono što je već stupilo na snagu je Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu. Ured za borbu protiv korupcije ukazao je na tehničke nedostatke.

  • Moram ponovo naglasiti da se radi o tehničkim, a ne suštinskim nedostacima čijim izmjenama ne bi se diralo u suštinu Zakona, nego bi se olakšao rad samom Uredu, dobile tačnije informcije te u krajnjem slučaju postigao cilj Ureda – ističe Muamer Šljivić, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom TK.

Ukazala se potreba za Izmjenama zakona o prijavljivanju imovine, smatra i predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, Šekib Umihanić. Podsjeća i da prilikom usvajanja Zakona nijedan amandman nije usvojen.

  • Tadašnja ministrica iz Naše stranke i vladajuća koalcija su rezolutno to odbili i i onda imamo ovakvu sad situaciju. Sve ukazuje na potrebu da se postojeći Zakon vrlo brzo izmjeni – naglašava Umihanić.

Vahidin Smajlović, zastupnik SDP-a u Skupštini TK spornim, između ostalog, smatra sankcije koje su jednake i za minisstre, zastupnike, ali i za članove školskih odbora koji za svoj rad ne primaju novčanu naknadu.

  • Prijedlog je da napravimo neku skalu, znači u zavisnosti od nivoa funkcije koju obnaša, da li je direktor, da li je član Vlade i treba krenuti u Izmjene i dopune Zakona – dodaje Smajlović.

Ministarstvo pravosuđa i uprave prati primjenu i realizaciju Zakona, te je spremno da krene u proceduru njegove izmjene.

  • Rasprava koja je danas u Skupštini se odvijala temeljem tog Zakona je na neki način poklopila se sa onim što su Ured i Ministarstvo primijetili kada je u pitanju sam Zakon – ističe Senada Dizdarević, ministrica pravosuđa i uprave TK.

Zastupnici su jednoglasno prihvatili Elaborat o opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove Univerzitet FINRA. Nisu podržani Izvještaji o radu nekoliko javnih preduzeća za 2021. godinu, među kojima su i RTV TK i Međunarodni aerodrom Tuzla.

Last modified on četvrtak, 16 Mart 2023 22:13