Print this page
09
Mart

Prošlo je 100 godina od rođenja Zaima Muzaferije, glumca koji je obogatio našu kinematografiju

Published in BiH
 
Muzaferija u filmu "Ovo malo duše"
 

Prije 100 godina rođen je legendarni Zaim Muzaferija, glumac bez kojeg bi bosanskohercegovačka kinematografija bila itekako siromašna.

 

Rođen je u Visokom. Svoj glumački rad počeo je još kao šaptač u gimnaziji. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao pozorišne komade u Amaterskom pozorištu u Visokom. Prvu profesionalnu ulogu imao je u filmu Veljka Bulajića “Uzavreli grad” 1961. godine, za koju je dobio specijalnu nagradu filmskog festivala u Puli.

 

U 60 godina dugoj karijeri glumio je u stotinu filmova, a jedini koje bi uvijek rado pogledao bili su “Žena s krajolikom” Ivice Matića i “Ovo malo duše” Ademira Kenovića, prenosi Klix.ba.

 

“U tim starim njihovim knjigama piše da je Bog stvorio Adema, da, Adema, dobro se sjećam. Pričao mi prije rata jedan Čeh, veterinar. Sve mu dao. I polje, i šume, i jelo i piće. Dao mu i ženu. Dao mu sve samo da ne dira jabuke, to su božije jabuke. Ženetina nagovori Adema da trgaju jabuke. Bog to vidio. Đe neće vidjeti? I kapak. Nestade rahatluka, nestade svega. Od tada se čovjek pati, radi, živi i mre k'o i svako drugo živo biće. Sve zbog ote žene”, legendarni je citat iz filma “Ovo malo duše”.

 

Muzaferja je poznat po likovima blage naravi, a posljednju ulogu u filmu imao je u “Savršenom krugu”. U svom posljednjem intervjuu rekao je: “Moj krug se zatvara”, prenosi Klix.ba.

 

Preminuo je 2003. u svom domu u Visokom. Tu se svake godine održava manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”. Na ulazu u pozorišnu dvoranu bugojanskog Kulturno-sportskog centra je 2009. godine otkrivena spomen-ploča u njegovu čast. (tl)

 

Last modified on petak, 31 Mart 2023 22:46