Print this page
28
Februar

“OD ČETVRTKA FHMZ UPOZORAVA NA OBILAN SNIJEG, NISMO NA BAHAMIMA DA NAS IZNENADI”

Published in BiH

 

Snijeg koji je padao tokom vikenda, a pada i danas u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine, izazvao je brojne probleme. Nadležni ponovo nisu bili spremni iako je zimski mjesec. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu: “Upozoravali smo od četvrtka!”

Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ, kazao je za N1 kako je težina snijega koji je pao tokom vikenda iznosila između 70 i 80 kilograma po metru kvadratnom.

 

“Bilo je dosta problema. Visina snježnog pokrivača bila je 37cm tokom vikenda, a sada je oko 30-ak cm. Ima dosta snijega u gradskim sredinama, nije se otopilo ni sleglo, a nažalost ni očišćeno. Na planinama je dosta više snijega tako je na Bjelašnici 80cm novog snijega. I dalje očekujemo padavine, ali dosta manjeg intenziteta. Ide ka smirivanju vremenskih prilika. Više će biti kiše, a na planinama snijega”, rekao je Krajinović u Novom danu.

Istakao je kako ne postoji bojazan od poplava, ali i da su biometeorološke prilike nepovoljne.

Navodi kako je FMHZ od četvrtka upozoravao da će doći do ove promjene vremena koja će izazvati brojne probleme.

“Treba se ozbiljnije pristupiti tim upozorenjima i da se pripreme i građani i nadležni. Ne živimo na Bahamima da nemamo snijega već u BiH u kojoj su 1984. godine organizovane Zimske olimpijske igre”, poručio je Krajinović.

Last modified on petak, 31 Mart 2023 22:42