05
Februar

Koja je korist da te cijeli svijet cijeni ako padneš u očima svoje porodice?

Published in BiH

Prije nekoliko dana u novinama Today objavljen je članak o najdužoj studiji u historiji, studiji koja je trajala osamdeset pet godina a koju je sproveo Univerzitet ”Harvard” o tajni istinske sreće.

 

I nakon svih godina ove studije, u kojoj se smjenjivalo stotine istraživača, koji su pratili ponašanje hiljada ljudi, vodili stotine ispitivanja i intervjua, sa muževima i suprugama, roditeljima i djecom, nanama, djedovima i unucima, bogatim i siromašnim, slavnim i nepoznatim osobama, došli su do sljedećeg zaključka:

 

– Sreća nije udobnost, ni novac, ni uspjeh na poslu, već je istinska sreća u stvaranju prijatnih veza i prijateljstava, i da oko sebe imaš one koji te vole i koje ti voliš.

 

– Onaj ko je okružen svojim najmilijima je siguran, vrlo siguran.

 

– Sve dok je tvoj dom topao od ljubavi, hladnoća i odsutnost veza van njega neće ti naškoditi.

 

– Sve dok je porodica povezana, ona će biti sretna, bez obzira koliko je vanjski svijet nepovezan.

 

– Dok god je tvoja kuća tvoj džennet, džehennem svijeta izvan nje može se podnijeti.

 

– Koja je korist da te cijeli svijet cijeni ako padneš u očima svoje porodice?

 

– Šta ti koristi to što ćeš izgraditi uspješnu kompaniju ako je tvoja kuća ruševina i gubilište.

 

– Novac je jako bitan i niko normalan to ne može poreći, diplome prave razliku među ljudima i uspjeh u radu je potreban, ali sreća nije u postizanju ovih stvari, već u načinu na koji se koriste. – Sreća je u ženi koja te pogledom razveseli i ”kupi”, u mužu koji bi volio da ga trn ubode u srce, nego da tebe, kao njegovu suprugu, trn ubode u nogu, u djeci koja te gledaju kao uzor i slijede tvoj primjer.

 

– Sreća je u prijateljima koji su ti oslonac kad se svijet okrene protiv tebe, i štake na koje se možeš osloniti kada te izda snaga.

 

– Sreća je u roditeljima koji su zadovoljni tvojim dobročinstvom, i u braći i sestrama s kojima si poput srca i njegovih otkucaja.

 

– Sreća je u komšijama koje spaja ljubav, i u poslovnim prijateljima koji jedni druge pomažu i podržavaju.

Last modified on nedjelja, 05 Februar 2023 20:06

Istočna Bosna