22
Januar

Pazite, pojavile su se lažne novčanice od 20 KM! Iz Centralne banke BiH savjetuju kako razlikovati lažnu od prave

Published in BiH

Iz CBBiH navode da građani trebaju prijaviti policiji ukoliko se nađu u posjedu takvih novčanica

 

U nekoliko banaka u Sarajevu postavljena su upozorenja i primjeri falsifikovanih novčanica u apoenu od 20 KM. Sve falsifikovane novčanice imaju isti serijski broj, pa se građanima savjetuje da obrate pažnju na njega.

 

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) nije zabilježeno povećanje krivotvorina u apoenu 20 KM, niti su registrovane krivotvorine 20 KM serijskog broja H10457844, kakve se nalaze na fotografiji. Međutim, oni navode da građani trebaju prijaviti policiji ukoliko se nađu u posjedu takvih novčanica.

 

U svakom slučaju, daju nekoliko savjeta kako razlikovati lažni od pravog novca.

 

Na novčanicama se nalazi nekoliko elemenata, zaštitnih obilježja, na osnovu kojih se može provjeriti autentičnost novčanice:

 

Kada se novčanica (20 KM) gleda prema svjetlu, mogu se provjeriti:

 

1. Vodeni znak: motiv skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ispod motiva skulpture nalazi se svijetli vodeni znak – oznaka nominalne vrijednosti (20).
Zaštitna nit koja se nalazi u papiru, u kojoj se nalazi tekst (20 KM – oznaka nominalne vrijednosti.

 

2. Prozirni registar: elementi koji su odštampani unutar petouglova na licu i na naličju novčanice treba da se pravilno uklapaju u romb.

 

Zakretanjem novčanice mogu se provjeriti:

 

Zaštitna nit “Motion™”: u dijelu niti koji se vidi na licu novčanice (tzv. prozori) nalaze se pera koja se pomijeraju na način da kada se: gornja ivica novčanice nagne naprijed prema posmatraču, pero se pomjera ulijevo; donja ivica novčanice nagne prema posmatraču, pero se pomjera nadesno; desna ivica novčanice nagne prema posmatraču, pero se pomjera nagore; lijeva ivica novčanice nagne prema posmatraču, pero se pomjera nadolje.

 

Iridiscentna traka, koja se nalazi na naličju novčanice, lijevo od sredine, a koja pri zakretanju svjetluca i unutar nje se može vidjeti oznaka nominalne vrijednosti (20) i skraćenica KM.

 

Duboka štampa, u kojoj su na licu novčanice odštampani tekstovi i portret sa pozadinom se može provjeriti dodirom, odnosno navedeni dijelovi se “pod prstima” osjete kao reljef.

 

Osim navedenih obilježja postoje i druga koja se mogu provjeriti pomoću odgovarajuće opreme (mikrotekst – lupa, UV i IC svojstva boja – UV lampa i IC kamera).

 

Na web stranici CBBiH, na linku Centralna banka Bosne i Hercegovine (cbbh.ba), u dijelu Novac, nalaze se tekstovi, fotografije i video klipovi za sva izdanja i apoene KM koji su u opticaju, na osnovu kojih građani mogu provjeriti sumnjivu novčanicu.

 

(Hayat.ba)

Last modified on nedjelja, 22 Januar 2023 13:54

Istočna Bosna