15
Novembar

Pronađena masovna grobnica u kojoj su tijela od 80 do 100 ubijenih Mostaraca?

Published in BiH

Direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović ističe kako bi prema njihovim operativnim saznanjima moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u vještačko jezero u Vihovićima

 

Institut za nestale osobe BiH u ponedjeljak ujutro započeo je pretraživanje jezera na rudniku Vihovići u Mostaru, pod sumnjom da se u njemu nalazi masovna grobnica poginulih u proteklom ratu u BiH.

 

Direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović ističe kako bi prema njihovim operativnim saznanjima moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u vještačko jezero u Vihovićima.

 

– Insitut za nestale u BiH pronašao je 80 posto nestalih osoba, u ciframa je to 24. 500, a pronađeno i eshumirnao je 27. 000, što znači da imamo dakle puno NN osoba koji se nalaze u mrvačnicama širom BiH Ostalo nam je još 7. 500 osoba, od ukupno 11. 000 za kojima se traga na prostoru bivše Jugoslavije, prema operativnim saznanjima, vezano za ovo vještačko jezero u Vihovićima očekujemo da bi moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u ovo jezero, izjavio je direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović.

 

Dodao je kako će zahvaljući roniocima ronilačkog i alpinističkog tima Državne agencije za istrage i zaštitu pretražit i otkliniti dilemu vezano za ovu informaciju.

 

Glasnogovornica Instituta za nestale BiH Emza Fazlić kazala je kako je na području Mostara do danas ekshumirano 465 osoba iz više masovnih i pojedinačnih grobnica, te da se na području grada Mostara traga za sudbinom 202 osobe, čega su 154 građani Mostara.

 

– Prema operativnim saznanjima i izjavama svjedoka na lokalitetu rudnika Vihovići nalazi se masovna grobnica od 80 do 100 osoba. NN osoba, uglavnom Mostaraca koji su ubijeni 1993. godine, kazala je Fazlić.

 

Dodala je kako su mrtvačnici gradskog groblja Sutina u Mostaru smješteni posmrtni ostaci tijela 143 NN osobe.

 

Po njezinim riječima uposlenici INO BiH PU Mostar tragaju za sudbinom 570 osoba na području Hercegovine.

 

– Ovih dana, uposlenici PU Mostar radit će ekshumacije i na području Konjica, Gacka, Nevesinja, Drežnice i do kraja godine Tomislavgrada, dodala je Fazlić.

Istočna Bosna