06
Novembar

Zbog podijeljene probosanske većine: Dodik i Čović biraju partnera iz FBiH

Published in BiH
Ono što smo prije mjesec dana pisali na ovom portalu danas se ostvaruje. Razjedinjenost probosanskih stranaka dala je ogromnu moć HDZ-u i SNSD-u. 
Milorad Dodik je slavodobitnio poručio kake će SNSD i HDZ BiH zajedno nastupati na nivou BiH i da bez tog učešća neće ni biti formirane vlasti, ali i da će HDZ BiH i SNSD odabrati partnera u Federaciji BiH, što se nije dešavalo ranije.



Taj koji bude odabran kako je kazao, moraće prihvatiti da se deblokiraju projekti u Republici Srpskoj poput gasovoda, aerodroma u Trebinju, Hidroelektrane "Buk Bijela", a tu je i vraćanje izvornom Dejtonu.



Treba podsjetiti da probosanske stranke u državnom Parlamentu imaju ukupno 24 zastupnika od 42 koliko ih sjedi u Predstavničkom domu. U Federalnom parlamentu probosanske stranke imaju 80 zastupnika od 98 koliko ih sjedi u Predstavničkom domu. Osim toga u Predsjedništvu BiH imaju i dva člana.



HDZ BiH i SNSD u državnom Parlamentu imaju 10 zastupnika, a u Federalnom HDZ ima 15 zastupnika.



Uprkos gore navedenim činjenicama, probosanske stranke strepe od HDZ-a i SNSD. Zbog podijeljenosti probosanskih stranaka Dodik i Čović će birati koga će pustiti u vlast.




(Vijesti.ba)

Last modified on nedjelja, 06 Novembar 2022 16:08

Istočna Bosna