- Za Republiku Srpsku bi najbolje bilo da pobijede Borjana Krišto i Željka Cvijanović. Njih dvije bi bile značajan tandem u Predsjedništvu. U Predsjedništvu je uvijek važan zbir. U mnogim situacijama je potrebno da imate dva glasa u Predsjedništvu – rekao je Dodik u intervjuu za RTS.

 

Generalni sekretar DF-a i predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić je kazao da ne postoje situacije kada se može vjerovati poitičkim dušmanima u BiH, ali da ovdje nije riječ o vjerovanju nego o činjenicama.

 

- Milorad Dodik je u protekle četiri godine dobro osjetio na svojoj koži šta znači kada imate dva člana Predsjedništva protiv sebe. Ni jedna akcija protiv države koju je poduzeo u Predsjedništvu BiH nije mu pošla za rukom samo zato što je tu Željko Komšić koji donosi prevagu u korist države. Odnos 2:1 je od vitalne važnosti za državu. Tako je bilo u aktuelnom mandatu, tako će biti i u budućnosti – poručio je Đonlagić.

 

Omjer 2:1 za BiH u Predsjedništvu također znači i 3:2 u Centralnoj banci BiH, gdje je potrebno sačuvati i monetarnu i finansijsku sigurnost. Također, 2:1 znači i 2/3 probosanskih ambasadora u korist države, a ne 2/3 protiv, što bi se desilo u slučaju da pobijede i Krišto i Cvijanović.

 

- Mi bismo u tom slučaju faktički izgubili stolicu u UN-u. Ne bi postojao nikakav Sven Alkalaj koji bi se mogao obratiti pred UN-om, a umjesto Ivana Orlića koji je u Vijeću Evrope u ime BiH osudio agresiju na Ukrajinu, sjedila bi neka Željana Zovko – kazao je Đonlagić.

 

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, rekao je da Dodikova izjava samo potvrđuje strateško partnerstvo između SNSD-a i HDZ-a.

 

- Njihovo partnerstvo se ogleda u, prije svega, rušenju euroatlanskog puta BiH, a naravno i u pogledu provedbe projekata kao što su "srpski svet", partnerski dogovor između Zagreba i Beograda u pogledu odnosa prema BiH, odnosno eksploatacijom našeg nacionalnog bogatstva, tu prije svega mislim na vode, šume itd. Ne iznenađuje Dodikova kombinatorika da je dobro u Predsjedništvu da bude sastav kakav on očekuje, zbog toga što je onda 2:1 protiv BiH. I ranije smo vidjeli da su Dodik i Čović uvijek bili protiv zaštite države i njenih interesa. S obzirom na to, mi moramo učiniti sve da u Predsjedništvu bude 2:1 za BiH, suprotno od onoga što očekuju Milorad Dodik i Dragan Čović - ističe državni parlamentarac Mehmedović.

 

SNSD i HDZ uživaju veliku podršku zvaničnog Bograda i Zagreba u svim aktivnostima koje imaju za cilj destabilizirati ili omalovažiti značaj BiH, ali njihovo političko djelovanje ima podršku i Kremlja, što znači udaljavanje BiH od NATO saveza i EU.

 

Naime, analitičarka Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) Majda Ruge je prije nekoliko dana objavila analizu stanja u BiH, uloge SNSD-a i HDZ-a BiH u uništavanju državnih institucija i ruskoj podršci koju imaju u projektu disolucije BiH.

 

Ruge ističe da Rusiji nikada nije bilo potrebno mijenjati ponašanje nacionalističkih vođa bosanskih Srba ili bosanskih Hrvata: naprotiv, njihov rad na potkopavanju bosanske države bio je oružje koje je Rusija mogla uzeti. Ona dodaje da je za Rusiju važno da se HDZ BiH protivi ustavnim promjenama koje su potrebne kako bi se pojednostavile procedure glasanja i omogućilo Bosni da krene naprijed prema pristupanju EU i NATO-u.

 

Shodno svemu navedenom, zabrinjavajuća je i nedavna izjava član Naše stranke i državnog parlamentaraca Damira Arnauta koji je u emisiji N1 televizije rekao da je politika njegove stranke – nikad sa SDA, dok na pitanje da li to važi i za HDZ, Arnautović odgovara: "Zavisi od brojke. Ne znam".

 

- Ukoliko je to stav Naše stranke, ukoliko to nije personalni stav Damira Arnauta, onda je to pogubno po budućnost BiH. Onda oni ne mogu govoriti da njeguju patriotska osjećanja kod građana BiH i da su na tom političkom fonu. Ustvari, to bi onda značilo da su oni u politici zapravo samo radi interesa i da učestvuju u vlasti radi vlastite koristi – poručio je Mehmedović, a Đonlagić ističe da DF partnere vidi samo u građanski opredijeljenim strankama, što nikako nisu HDZ i SNSD.