24
Septembar

CIK kaznio tri stranke: Elzina Pirić uporedila Izetbegovićev plakat sa fašističkim pozdravom

Published in BiH

Na 48. hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, novčano su kažnjene političke stranke PDP, PDA i SNSD, a kazne su dobili i njihovi kandidati Sanja Dimitrić, Elzina Pirić i Vlado Đajić

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine kaznila je tri političke stranke i troje političkih subjekata, zbog kršenja pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

 

Na 48. hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, novčano su kažnjene političke stranke PDP, PDA i SNSD, a kazne su dobili i njihovi kandidati Sanja Dimitrić, Elzina Pirić i Vlado Đajić.

 

Iz CIK-a su naveli da je kandidatkinja PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske, odbornica u Skupštini Dervente i zaposlena u osnovnoj školi u Derventi Sanja Dimitrić, zloupotrijebila javni resurs u svojstvu prosvjetnog radnika, prostorije škole, kako bi slala političke poruke, te je kažnjena sa 3.000 KM. Novčanu kaznu u istom iznosu dobio je i PDP.

 

Ona je objavila fotografiju s tekstom, koja je nastala u prostorijama škole, na njenom radnom mjestu.

 

“Još srećnija bih bila da sam svoje učenike dočekala sa besplatnim udžbenicima za što smo se i zalagali, međutim vlast to odbija”, pisalo je u objavi koja je nedugo potom obrisana.

 

SDS je optužio kantidata SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske Vladu Đajića da je iskoristio događaj otvaranja kardiohirurgije na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske za slanje predizbornih poruka. Utvrđeno je da on jeste zloupotrijebio javna sredstva i resurse UKC-a RS i SRNA-e.

 

Đajić je dobio 10.000 KM novčane kazne, a SNSD 5.000 KM.

 

SDA je prijavio i Elzinu Pirić, predsjednicu PDA te kandidatkinju za Predstavnički dom Parlamenta FBiH zbog govora mržnje. Ona je predizborni plakat Bakira Izetbegovića na kojoj je fotografisan podignute ruke, poredila sa fašističkim pozdravom iz Drugog svjetskog rata.

 

Pirić je rekla da “nas neko pozdravlja kao nekad ‘39 kako su pozdravljali Evropu” što je direktna aluzija.

 

Zbog toga je kažnjena sa 5.000 KM, a PDA sa 3.000 KM.

 

Nakon prijave Transparency Internationala, SNSD je kažnjen i zbog vođenja plaćene političke kampanje prije početka iste. S obzirom na to da je riječ o prvom ovakvom kršenju SNSD-a u ovoj predizbornoj kampanji, dobili su minimalnu kaznu od 3.000 KM.

Istočna Bosna