Iz ambasade BiH u Berlinu obavijestili su Ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevu da su dobili poziv na hitni sastanak od Susanne Schutz, opunomoćene ambasadorice u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke za jugoistočnu Evropu kojem se jučer odazvala Hajra Delić, otpravnica poslova naše ambasade.

 

Razlog poziva je glasanje u Predsjedništvu BiH o davanju agremana budućem ambasadoru SR Njemačke u BiH, Nj.E. Thomasu Fitschenu.

 

- Schutz je kazala da je njemačka strana neprijatno iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman Nj.E. Fitschenu. Od Predsjedništva BiH traže da u narednih 48 sati da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Dalje je rekla da je sa njemačke strane neprihvatljivo ovakvo ponašanje, te da se ovako nešto dogodi nakon 30 godina bilateralne saradnje dvije zemlje - navedeno je u dopisu Ambasade u Berlinu.

 

Schutz je dalje navela, dodaje se u dopisu, da budući da su mediji u BiH već objavili ovu informaciju, od bh. strane se traži hitno objašnjenje kako bi i njemačka strana danas ili sutra izašla pred vlastitu javnost sa jasnim i konkretnim stavom.

 

Ovakav slučaj, rekla je, nije zabilježen u praksi evropskih zemalja, te da takav potez nije povučen ni prema Ruskoj Federaciji.

 

- Ukoliko u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u dostizanju proklamovanih vanjskopolitičkih prioriteta BiH, a najprije pristupanje porodici evropskih država odnosno dobijanje kandidatskog statusa. Još jednom je naglasila da ih je vijest o tako poduzetom koraku od Predsjedništva BiH vrlo neprijatno iznenadila i još jednom ponovila da očekuje jasan dogovor u narednih 48 sati - navodi se u dopisu.

 

Protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH, kao što je poznato, glasao je Milorad Dodik.

 

Druga dva člana Predsjedništva bila su za.