25
Juli

Građani pred OHR-om: Želimo jedinstvenu BiH

Published in BiH
Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu održani su mirni protesti građana zbog najavljene odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, a koju je najavio visoki predstavnik Christian Schmidt.
 gradjani pred ohr om zelimo jedinstvenu bih protesti ohr 62dee385bea3c

Noseći zastave Bosne i Hercegovine građani su poručili visokom predstavniku međunarodne zajednice Christianu Schmidtu da neće dozvoliti podjelu države Bosne i Hercegovine, za nju su ginuli i krvarili. Protiv su diskriminatornih izmjena Izbornog zakona BiH.

 

Građani su naglasili da žele jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu bez etničkih podjela. Tražili su da im se Schmidt obrati, a potom su  mu poručili da ovakav zakon implementira u Njemačkoj te tražili i da podnese ostavku.

 

Protekle sedmice su lideri probosanskih stranaka, akademska javnost, pojedinci, pozivali Schmidta da ne nameće izmjene Izbornog zakona BiH.Stoga su se građanima na protestima pridružili i politički dužnosnici u BiH: predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, SBB-a Fahrudin Radončić, Naše stranke Edin Forto, lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković...U kratkom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je zahvalio građanima na odzivu te poručio da je BiH suverena, demokratska i nedjeljiva.- Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine. Pozivam visokog predstavnika da ne mijenja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon - poručio je Džaferović i dodao da rješenja ne trebaju pogodovati samo jednima, već svim građanima BiH.Lideri bh. političkih stranaka su jedinstveni, svi su izrazili protivljenje izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, te su pozvali Christiana Schmidta da ne primjenjuje bonske ovlasti, jer su predložena rješenja izmjene Izbornog zakona BiH u suprotnosti s konceptom za koji se zalažu BiH i Evropska unija.

 

Također je lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić poručio da su na protestima i vlast i opozicija, sve političke stranke iz Sarajeva, poslali molbu visokom predstavniku da jedan problem ne rješava tako što će napraviti još veći. Izrazio je nadu da će visoki predstavnik shvatiti poruku građana i odustati od ideja koje nisu dobre za Bosnu i Hercegovinu.

 

Ima najava da bi visoki predstavnik Schmidt mogao odustati od nametanja predloženih rješenja, ali sutra bi trebao saopćiti konačnu odluku.

 

U tom smislu je predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci podsjetio na međunarodno pravo da kada se izbori raspišu, onda nema elemenata da se izborni zakon mijenja.

 

Jake policijske snage osiguravale su inače mirne proteste građana.

Istočna Bosna