Zakonom se, kako je tada obrazloženo u Parlamentu FBiH, ispravlja nepravda prema dijelu učesnika odbrane, trenutno pripadnika Oružanih snaga, koji će u narednih nekoliko godina otići u penziju.

 

"U pravnoj državi zakoni se moraju provoditi"

 

Objašnjeno je da ljudi u istom činu, s istim brojem godina, imaju duplo veće ili manje penzije. Rečeno je kako se desilo da oni koji su otišli nekoliko godina ranije imaju veću penziju za 80 posto nego ovi koji danas idu. Za tih preostalih oko 2.300 uveden je koeficijent 1,29 umjesto 1.

 

- Mi smo usvojili Zakon o usklađivanju penzija pripadnicima Oružanih snaga BiH. Zakon se do dana danas ne primjenjuje. Objavljen je u Službenim novinama FBiH, pa ću postaviti pitanje Upravnom odboru Zavoda PIO i direktoru a pozvat ću se i na Krivični zakon FBiH po kojem su dužni provoditi zakon. Ako to ne rade, krivično su odgovorni - rekao je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je održana 28. juna, zastupnik Zijat Mušić koji je bio i predlagač zakona u ovom domu.

 

Mušić je za Faktor kazao kako je dobio odgovor iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali ga smatra "šupljim".

 

- Zakoni se u pravnoj državi moraju provoditi, a ne komentirati i tumačiti, a pogotovo ne od onih koji te zakone trebaju da provode. To što su pojedinci umislili da su iznad zakona, sve nas treba da zabrine, pogotovo zastupnike - kazao nam je Mušić.

 

U odgovoru Zavoda PIO FBiH od 13. jula stoji da su se obratili Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike radi dostavljanja mišljenja u vezi sa provođenjem Zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

 

 

- Ministarstvo je svojim aktom od 13.4.2022. godine obavijestilo Federalni zavod PIO da isto nije u mogućnosti dati traženo mišljenje te da se Federalni zavod treba obratiti Parlamentu FBiH sa inicijativom za davanje autentičnog tumačenja cjelokupog zakona. Tim povodom Federalni zavod PIO je aktom od 27.4.2022. godine od Parlamenta FBiH zatražio autentično tumačenje.

 

Nakon dostavljanja autentičnog tumačenja od Parlamenta FBiH nadležne službe ovog Zavoda će okončati postupak po zahtjevima podnesenim u skladu sa zakonom - stoji između ostalog u odgovoru Zavoda PIO koje je upućeno zastupniku Mušiću.

 

Obratit će se visokom predstavniku

 

- Postoji mišljenje Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se Zakon o oružanim snagama Bosne i Hercegovine provodi i za mene je odgovor iz Zavoda PIO šupalj - rekao nam je Mušić.

 

 

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH u velikom broju obratili su se našoj redakciji naglasivši da će, ukoliko se u augustu nastavi sa uskraćivanjem ili onemogućavanjem prava na vanredno usklađivanje, uslijediti krivične prijave.

 

- Uslijedit će i zahtjev prema visokom predstavniku za smjenu najodgovornijih kako za počinjenu diskriminaciju tako i za neprovođenje zakona. Nedopustivo je da nismo isti pred zakonom, nedopustivo je da se ne primjenjuje važeći propis, jer nema niti jednog zakonskog razloga za neprovođenje propisa. Ovakva zloupotreba službenog položaja je urušavanje države - poručili su.