U toj antidržavnoj i antiustvanoj namjeri vjetar u leđa im daje i zvanični Zagreb, pa je tako predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u više navrata kazao kako će se nakon izbora uspostaviti "hrvatska samouprava" te da bi se u sve mogao umiješati EUFOR. Korak dalje otišao je univerzitetski profesor iz Mostara Marko Tokić, kazavši kako će nakon izbora "nastati belaj".

 

Prijetnje eventualnim sukobima u državi koja je svoju slobodu i nezavisnost skupo platila tokom agresije izazivaju zabrinutost javnosti, ali i spremnost da se BiH brani.

 

- Čini mi se da BiH nikada nije bila u ovako teškoj situaciji. Naravno, stanje rata je najteže, ali ste imali priliku da se borite za državu u ratu. Sada su napadi na Ustav BiH, njegovu razgradnju, a naš odgovor mora biti jedinstven i sadržavati polazište da BiH teži modelu građanske države - kaže za Faktor Dževad Adžem, zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

 

Smatra da priča o "konstitutivnosti naroda" nije nikakav garant opstanka BiH. Naprotiv.

 

- Ta priča je neodrživa, država koja počiva na tim principima ne može opstati. Najviše zbog težnji iz bh. entiteta Republika Srpska za secesijom, kao i živućeg organizma tzv. Herceg-Bosne koji mobingom nad većinskim bošnjačkim narodom žele učiniti državu BiH neodrživom. Odgovor tome treba biti jedinstvena politika probosanskih stranaka.



A što se tiče najava o belaju nakon izbora, mi smo već u jednoj vrsti, tako da kažem, tog stanja. Država je paralisana na svom euroatlantskom putu jer tako žele politički predstavnici Hrvata uz podršku iz Hrvatske - kaže Adžem.


Imao je i jasnu poruku za "najavljivače belaja".

 

- S obzirom da sam jedan od komandanata Armije Republike BiH iz Bosansko-podrinjskog kantona, evo javno kažem da sam spreman za taj belaj i za drugo poluvrijeme borbe za BiH - poručio je Adžem.

 

Najave o potencijalnim sukobima nakon izbora je strategija HDZ-a i HNS-a nakon što nisu usvojene njihove, maksimalističke izmjene Izbornog zakona, kaže za Faktor Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

- Šta možemo očekivati nakon izbora? Najvjerovatnije ćemo se suočiti sa blokadom implementacije izbornih rezultata, pri tome mislim na formiranje domova naroda na državnom i federalnom nivou.


Takav slučaj imali smo i nakon izbora 2018. godine. Preostaju samo dvije mogućnosti, reakcija pravosudnih organa u skladu sa zakonom prema čelnicima stranaka koje čine opstrukciju ili da visoki predstavnik u BiH djeluje zbog antidržavnih poteza - stav je Osmanovića.