Nešto kasnije, u ovu ulicu doći će i delegacije iz Republike Srpske kako bi odali počast pripadnicima JNA koji su stradali taj dan. Isti dan, oslobođen je i tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović koji je dan ranije bio zarobljen nakon povratka s pregovora u Lisabonu.

 

Zelene beretke su pozvale svoje članove, građane Sarajeva i patriote da im se, kao i ranijih godina, pridruže danas u 10 sati kako bi odali počast poginulim saborcima.

 

- Ovaj poziv je upućen da se okupimo dostojanstveno u mirnoj atmosferi da damo podršku i našim suborcima koji su prije par dana optuženi za “zločin” u Dobrovoljačkoj ulici. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pod pritiskom srpske politike podiglo ponovo politički proces zvani Dobrovoljačka kako bi pokušali izjednačiti branioce i agresora, a posebno nas iznenađuje situacija da Tužilaštvo želi proširiti istragu i na 2. maj kada je i krenuo najveći napad na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Zato okupimo se i poručimo da je došlo vrijeme da se mora sa nekim stvarima da se prekine jer dosta je žrtva trpjela poslijeratna poniženja i laži o časnoj borbi i odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine - objavile su Zelene beretke.

 

 

S druge strane, obilježavanje 30. godina stradanja vojnika JNA počet će parastosom u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu od 10 do 10.20 sati, odakle će autobusi krenuti za Sarajevo. Mirna šetnja i polaganje cvijeća planirani su od 11 do 11.15 sati.

 

Zbog ovog okupljanja koje organizuje Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS-a u periodu od 10 do 12 sati doći će do zabrane saobraćaja na više lokacija u Sarajevu.

 

- Privremena izmjena režima saobraćaja, između ostalog, sastojat će se od zabrane saobraćaja za motorna vozila na regionalnom putu R446 (područje Kantona Sarajevo), ulici Derviša Numića, raskrsnici Put Mladih muslimana i ulice Derviša Numića, ulici Zagrebačka, ulici Terezija, ulici Hamdije Kreševljakovića - dionica od raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Hamze Hume "Most na Skenderiji" do raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Ćumurija - At Mejdan, osim unaprijed organizovano - formirane kolone vozila sa sudionicima javnog okupljanja.


Bit će zabranjen i pješački saobraćaj, koji će se odobravati u zavisnosti od procjene pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, te ovisit od činjenice da li se kolona može sigurno kretati u neizmijenjenom režimu saobraćaja, u ulici Hamdije Kreševljakovića - dionica od raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Čobanija do raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Save Skarića.

 

Vrijeme potpune obustave saobraćaja u navedenim ulicama i u naznačenom terminu utvrđivat će operativni organi MUP-a u zavisnosti od situacije na terenu.

 

Također će biti dozvoljena i privremena izmjena režima saobraćaja ulici Hamdije Kreševljakovića - dionica od raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Hamze Hume "Most na Skenderiji" do raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Ćumurija - At Mejdan na način da se unaprijed organizovano - formirana kolona u povratku vrati istom maršrutom uz pratnju i osiguranje MUP-a KS — samo u suprotnom smjeru.

 

Alternativni pravci za vrijeme privremene potpune izmjene saobraćaja bit će:

 

- Baščaršija – Skrenderija: Obala Isa-bega Isakovića – Hamdije Kreševljakovića (dionica pored At Mejdana) – Obala Kulina bana,

 

- Skenderija – Baščaršija: Terezije – Hamze Hume – Obala Kulina bana (nakon prolaska učesnika manifestacije uz pratnju MUP-a).

 

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu obustave saobraćaja vršit će pripadnici MUP-a KS.


Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je nedavno optužnicu za slučaj Dobrovoljačka protiv 10 osoba. Prije 10 godina, isto to tužilaštvo je obustavilo istragu u ovom predmetu gdje se istraživalo 14 osoba, među kojima je bio i pokojni general Armije RBiH Jovan Divjak.

 

Prije 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prilikom povlačenja pripadnika Jugoslovanske narodne armije (JNA) iz kasarne na Bistriku, došlo do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane RBiH i stradanja šest pripadnika JNA.

 

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA.

 

Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića, kojeg su zarobili pripadnici JNA dok se vraćao s mirovnih pregovora u Lisabonu.

 

U okršaju branilaca Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, smrtno je stradalo sedam, a ranjeno 14 osoba. Uprkos tome, vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska svih godina ostale su ustrajne u tvrdnjama da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

 

General Milutin Kukanjac, bivši komandant 2. armijske oblasti JNA u intervjuu koji nikada nije objavljen na televiziji u RS-u, govoreći o 3. maju 1992. godine je istakao:

 

- Oni toliko izmišljaju. To su Srbi, znate. Mene ne bi čudilo da to naš neprijatelj radi. Činjenica je da je poginulo šest ljudi. Kažu mi da je poginulo 199 ljudi. Ja sam maltene toliko imao u koloni, to su strašne stvari, to je propaganda – kazao je Kukanjac.

 

Dan ranije, 2. maja, mladi i neiskusni vojnici su osujetili napad agresora na Predsjedništvo BiH u jednoj od možda najvažnijih bitaka za BiH i spriječili podjelu Sarajeva na dva djela, što je zapravo bio prvobitni plan agresora.