02
Maj

Muslimani širom svijeta slave Bajram

Published in BiH

Muslimani širom svijeta danas su počeli slaviti Bajram, kojim se obilježava kraj mjeseca posta ramazana.

Ramazanski bajram, ili "praznik prekida posta", počinje prvim viđenjem mladog mjeseca i često varira od zemlje do zemlje, prenosi Al-Jazeera English.

Proslave počinju posebnom ranom jutarnjom molitvom u džamijama i otvorenim prostorima, a kasnije prelaze na gozbe i vjerske običaje.

Ove godine Ramazanski bajram dolazi usred rasta globalnih cijena hrane pogoršanih ratom u Ukrajini. U tom kontekstu, mnogi muslimani su i dalje odlučni da uživaju u odmoru i ublažavanju ograničenja zbog koronavirusa u svojim zemljama.

Ali za druge, svečanosti su narušene sukobima i ekonomskim poteškoćama.

U najvećoj džamiji u jugoistočnoj Aziji, desetine hiljada muslimana prisustvovalo je bajram-namazu u ponedjeljak ujutro u Velikoj džamiji Istiqlal u glavnom gradu Indonezije, Džakarti. Ova džamija je bila zatvorena kada se najsvetiji period islama poklopio s početkom pandemije koronavirusa 2020. godine, a prošle godine je bila zatvorena za zajedničke molitve.

Bajram-namaz klanjan je i u istanbulskoj Aja Sofiji, u kojoj se klanjao drugi po redu bajramski namaz nakon završetka ramazana otkako joj je vraćen status džamije.

Istočna Bosna