29
April

Uprkos Dodiku - Za 84 pozicije u OSBiH koje pripadaju Srbima stigle 324 prijave

Published in BiH

Na konkurs za prijem 500 kandidata za posao u početnom činu vojnika u Oružanim snagama BiH prijavilo se ukupno 819 osoba, potvrđeno je za "Avaz" u Ministarstvu odbrane BiH.

Ko se mogao prijaviti



Konkurs je zatvoren 24. aprila, a riječ je formacijskim mjestima u Oružanim snagama BiH koja se popunjavaju kandidatima iz reda sva tri naroda u BiH, kao i iz reda ostalih.

 

Na oglas su se mogli prijaviti mladići i djevojke koji imaju završenu srednju školu III i IV stepena, da nisu mlađi od 18 godina, niti stariji od 27 godina i da ispunjavaju uslove konkursa raspisanog za određeno formacijsko mjesto.

 

Ministarstvo odbrane BiH, na ovaj način pruža mogućnost i pogodnost mladićima i djevojkama u BiH, koji ispunjavaju uslove i budu odabrani kroz objektivan i transparentan proces prijema, da imaju izazovan posao sa sigurnom plaćom i mogućnost kontinuiranog profesionalnog razvoja i napredovanja u karijeri u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine - rečeno je.

 

Portal "Avaza" iz izvora Ministarstva odbrane BiH tvrdi da je najveći interes za pozicije koje pripadaju pripadnicima srpskog naroda u BiH.

Naime,od 500 pozicija, 84 su namijenjene Srbima, a na konkurs su prijave poslala čak 324 pripadnika srpskog naroda.

 

- Kada se pogleda da je za 201 poziciju koja pripada Bošnjacima stiglo 425 prijava, ispade da su četiri kandidata iz reda srpskog naroda aplicirala na jednu poziciju - tvrdi naš izvor iz MO BiH.

 

Kako se ne mogu popuniti kvote



Ovo sve govori da je pojačan interes iz reda srpskog naroda za prijeme u Oružane snage BiH

 

Ovaj podatak osim toga ajbolje i demantira Milorada Dodika, lider SNSD-a i člana Predsjedništva BiH koji je nedavno izjavio da Srbi ne žele u OSBiH.

 

- Kako se ne mogu popuniti kvote u Oružanim snagama predviđene Hrvatima i Srbima, jer oni ne žele da idu u tu vojsku, naš je stav da treba smanjiti broj vojnika jer ne želimo da vojska bude muslimanska - izjavio je Dodik krajem decembra poslije sastanka s američkim diplomatom Gabrielom Eskobarom.

 

Istočna Bosna