- Po ovom pitanju Ministarstvo odbrane BiH je Tužilaštvu BiH podnosilo izvještaj i u prošlosti, te je za svako dalje postupanje nadležno Tužilaštvo BiH - odgovoreno je Faktoru iz Ministarstva odbrane BiH.

 

Kada je riječ o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH na istom događaju, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Senad Mašović je u skladu s Preliminarnom analizom Generalnog inspektorata MOBiH, te postupajući po nalogu ministra odbrane BiH, formirao tim za disciplinski uviđaj, u skladu s odredbama Pravilnika o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku. Kako su nam odgovorili iz Ministarstva ovaj postupak je u toku.

 

U prvim redovima, iza ministra MUP-a Srbije Aleksandra Vulina, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i ostalih funkcionera entiteta Republika Srpska i susjedne Srbije, u uniformama Oružanih snaga BiH svečani defile upriličen u Banjoj Luci povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a pratili su zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Gojko Knežević i komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH generalmajor Radovan Ilić.

 

Pored Kneževića i Ilića, svečani defile danas su pratili i brigadir Milorad Krajšumović komandant 3. Pješadijskog puka (RS) i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.