05
Januar

Nakon američkih sankcija: Šta će uraditi Britanija, Njemačka, EU

Published in BiH

Sjedinjene Američke Države danas su počele objavljivati listu sankcionisanih iz BiH.

Američko ministarstvo finansija danas je objavilo da su uvedene sankcije Miloradu Dodiku, Milanu Tegeltiji, Mirsadu Kukiću i Alternativnoj TV.

 

U javnosti se sada postavlja pitanja koje zemlje bi mogle pratiti američke sankcije. Iz Ambasade Velike Britanije su još početkom oktobra prošle godine najavili u BiH da će Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržati Ameriku i ostale partnere u sankcijama protiv korumpiranih osoba u BiH.

 

- Ujedinjeno Kraljevstvo je predano u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, skupa s onima koji dijele našu predanost, uključujući razmjenu informacija i jačanje i izgradnju kapaciteta. Potpuno se slažemo sa Sjedinjenim Američkim Državama i našim ostalim partnerima o temi da se radi više na promociji transparentnosti i sprečavanju korumpiranih pojedinaca da izvuku korist iz svojih kriminalnih aktivnosti te da se pruži podrška onima koji rade na iskorjenjivanju korupcije", saopćeno je tada.

 

Također, Njemačka se od ranije u okviru institucija EU zalaže za uvođenje sankcija Dodiku te nije isključeno da će ova zemlja uvesti sopstvene sankcije.

 

Zastupnica u Evropskom parlamentu ispred grupacije Zelenih Tineke Strik komentarisala je na uvođenje sankcija SAD-a članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku ističući da i EU mora da prati aktivnosti SAD-a.

 

"Sjedinjene Američke Države vjeruju da Dodikovi nedavni postupci potkopavaju mir na Zapadnom Balkanu i zbog toga obnavljaju sankcije i blokiraju svu imovinu. Evropska unija ne smije stajati sa strane i trebaju odmah slijediti ovaj važan korak", zaključila je Strik.

Istočna Bosna