05
Januar

ZVANIČNIK MINISTARSTVA FINANSIJA SAD: POD SANKCIJAMA SE MOGU NAĆI SVI KOJI SARAĐUJU S DODIKOM

Published in BiH

Visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD večeras je u Američkoj ambasadi u Sarajevu za medije detaljnije pojasnio razloge uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke te posljedice ovih mjera.

 

 

Uređivanje ATV-a

 

Ponovio je još jednom kako je razlog za uvođenje sankcija Dodiku podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i jednostrani pokušaj preuzimanja nadležnosti države Bosne i Hercegovine, te koruptivne radnje koje podrazumijevaju zloupotrebu vlasti za lično bogaćenje.

Kada je riječ o ATV-u, zvaničnik je naglasio da, iako on nije njen vlasnik, Dodik ovu televiziju koristi za širenje svoje nacionalističke retorike i napade na političku opoziciju, a uz to direktno učestvuje i u njenom uređivanju. Naveo je kako su preko ove televizije također omogućavane i koruptivne aktivnosti, te da veze s ovom televizijom imaju i članovi Dodikove porodice.

Kako navodi, ove mjere su dio šire kampanje Sjedinjenih Američkih Država s ciljem da se stane na kraj korupciji u svijetu te je ponovio riječi predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) kako je to pitanje nacionalne sigurnosti SAD-a.

 

“Veliki rizik je poslovati s Dodikom”

Kada je u pitanju poslovanje američkih kompanija sa pojedincima i firmama kojima su SAD uvele sankcije, službenik ističe kako bi se ove kompanije trebale pridržavati regulative te da bi poslovanje s takvim subjektima predstavljao veliki poslovni rizik.

No, to se ne odnosi samo na američke kompanije, nego i sve druge firme koje bi poslovanjem sa subjektima sa liste i sebe dovele u opasnost da dođu pod sankcije.

Zvaničnik je naveo kako nakon objave proširenja sankcija, u taj rizik ulaze i svi regionalni političari, pojedinci ili poslovni subjekti koji budu sarađivali s Miloradom Dodiku.

Istakao je kako postoji mogućnost da se na listi sankcioniranih Ministarstva finansija SAD nađe još čitav niz pojedinaca i pravnih lica iz Bosne i Hercegovine, kao i da će se Sjedinjene Države oštro suprotstaviti svakom ko bude ugrožavao mir, stabilnost i cjelovitost BiH ili bude uključen u koruptivne radnje.

 

Zvaničnik ministarstva finansija je još jednom naglasio kako je glavni motiv Dodikovog udara na državne institucije pokušaj da skrene pažnju sa svojih koruptivnih aktivnosti.

Istočna Bosna