02
Oktobar

Završen protest opozicije u Banjoj Luci: "Kad nepravda postane zakon, otpor je naša dužnost"

Published in BiH

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci završen je protest članova opozicionih stranaka u RS, njihovih pristalica i drugih građana. Kako javlja dopisnica Faktora sa mjesta događaja, protest je prošao bez incidenata, a okupljeni se polako razilaze.

 

 

Protest organizuju opozicione stranke u ovom entitetu - SDS, PDP, DNS, SPS i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića, a u više navrata pozvali su na mirno okupljanje, te apelovali da sve prođe bez incidenata.

 

Predsjednici opozicionih stranaka, kao i drugi visoki stranački funkcioneri, stigli su na Trg Krajine. Okupljeni su ih dočekali aplauzima.

 

Uz taktove Marša na Drinu, izašli su na binu. Sudeći prema reakcijama okupljenih, najveću podršku dobili su Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović. Pred početak govora, puštena je himna Srbije Bože pravde, a zatim i himna RS-a.

 

Predsjednik PDP Branislav Borenović je kazao da su se okupili protiv režima, da im "nikada više ne padne na pamet" da kupuju maske za 0,30 km a prodaju višestruko više, da guše medije i drugo.

 

- Otjerat ćemo nenarodnu vlast, otjerat ćemo ih ne u opoziciju, nego političku prošlost - kazao je.

 

-Za godinu dana donosimo odluku da li otići ili ostati, ili oni ili mi! Da pobijedimo bahatost, korupciju... Za godinu dana ide sloboda - rekao je Borenović.

 

Okupljeni uzvikuju "Mile, lopove!"

 

- Ovdje se danas dogodio narod - kazao je Milan Radović, potpredsjednik SDS-a.

 

Na banjalučkom Trgu Krajine je nekoliko hiljada ljudi.

 

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je RTRS nazvao "režimskom fabrikom laži". Zajedno sa prisutnima je uzvikivao "dosta je".

 

- RS mora biti majka svih nas, a ne samo jednog sina, a vi znate ko je on - rekao je Nešić.

 

Poručio je da u oktobru idu na pobjedu.

 

- Ako budemo kao oni, ne čekajte ni godinu dana, tjerajte nas - dodao je Nešić.

 

- Dosta je straha Milorade, ne bojimo te se nijednog trenutka, ne bojimo se ni tvojih poltrona, miševa i žohara. Otjerat ćemo vas u mračne hodnike prošlosti, da iz njih nikada više ne izađete - rekao je Milan Milićević (SDS).

 

Ovacije je dobio Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS.

 

- Govorili ste " Mile, lopove". Nijedan lopov nije opljačkao svoju kuću. Ne bih mu bio u koži kada gleda ovaj narod. Ako može jače, da se čuje do Bakinaca. Pakuj se i odlazi, dosta je - rekao je Vukanović, što je ispraćeno povicima "Mile, odlazi".

 

Jelena Trivić (PDP) je rekla da samo jedna riječ opisuje ono što vladajuća koalicija radi u RS - izdajnici.

 

- Toj izdaji se mora stati nogom za vrat. Ja ne idem, i ne dam ovu zemlju nikome, ona je naša koliko i njihova. Mi je volimo u svom srcu, a oni samo zbog svojih novčanika, jer su se obogatili na njoj - rekla je Trivić.

 

- Ovo nije protest, ovo je ustanak - rekao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP).

 

- Na ovom Trgu ne samo da su nas tukli pendrecima, nego su pjevali "Ne može nam niko ništa". E bome, može - kazao je Stanivuković.

 

- Rodoljubi, patriote, u ovakvoj nesreći treba se više nego nikada ohrabriti, dokazati da smo dostojni naših slavnih predaka. Naša otadžbina nas treba. Živjela Banja Luka, živjela Republika Srpska i živjela Srbija! - poručio je, između ostalog, Stanivuković.

 

Na kraju protestnog skupa, predsjednik SDS-a Mirko Šarović pročitao je zahtjeve:

 

- BN televizija je sinonim za slobodu i tražimo od RTRS da u toku 15 dana u digitalni MUX uključi BN televiziju, kao što je urađeno sa ATV. U suprotnom je najavljen novi skup pred zgradom RTRS-a.

 

- Od pravosudnih organa zatraženo je hitno procesuiranje odgovornih za aferu "Kisik", te "Maske" i "Respiratori".

 

- Momentalna smjena ministra zdravlja Alena Šeranića, direktora UKC RS Vlade Đajića te direktora svih zdravstvenih ustanova koji su tokom pandemije radili mimo zakona.

 

- Kad nepravda postane zakon, otpor je naša dužnost - rekao je Šarović.

 

Opozicija je ranije najavila da je povod protesta gašenje analognog signala BN televiziji i "borba protiv medijskog mraka u kojem se nalazi RS", a da će se na protestu govoriti i o drugim temama koje su aktuelne proteklih dana, prije svega o aferi "Kisik", koja već danima potresa RS.

 

Tokom dana u Banju Luku je stiglo više autobusa sa članovima opozicionih stranaka iz brojnih gradova u RS-u.

 

Protest je ranije prijavljen Policijskoj upravi Banja Luka. U centru grada nije primjetno značajnije prisustvo policije.

Istočna Bosna