- Glumeći žrtvu na isti način na koji je glumio posljednjih 30 godina, Izetbegović nije zaboravio da za sve optuži Srbe, ali jeste zaboravio da objasni zašto je SDA kao svoj konačni cilj odredila ukidanje Republike Srpske i zašto ni jednom nije kleknuo pred grobovima preko 3000 poklanih Srba u Podrinju ili masovnoj grobnici Srba iz Sarajeva na Kazanima - poručuje Vulin i dodaje da je jedini radikalni nacionalizam upravo Izetbegovićev, jer on Srbe zove "genocidašima".

 

- Ni jedan srpski političar tako nešto ne bi izgovorio za Bošnjake. Pedeset jednu godinu od kada je Alija Izetbegović objavio Islamsku deklaraciju, njegov sin nastavlja putem prvog radikalnog islamiste u Evropi. Taj put je već doveo do građanskog rata u BiH, a sada od BiH pravi tamnicu naroda - odgovorio je ministar Vulin lideru SDA Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću koji je "napao Republiku Srbiju optuživši je za agresivni nacionalizam", objavile su Novosti.rs.

 

Vučićev "mali Šešelj" redovno se javlja kao šefov glasnogovornik, pa tako i ovoga puta. Mnogo šta se može analizirati u ovoj njegovoj izjavi koja je prepuna neistina, ali ovoga puta osvrnut ćemo se samo na jednu činjenicu. Ili zlonamjerno širi neistine u javnom prostoru ili je neupućen, ali Izetbegović je sa delegacijom SDA, o čemu su u junu 2016. godine svi regionalni mediji pisali, posjetio Kazane na Trebeviću.

 

On je tada položio cvijeće i odao počast civilima srpske nacionalnosti koji su na ovom lokalitetu ubijeni 1993. godine.

 

Radi podsjećanja Vulinu, ali i javnosti, kako u BiH tako i u Srbiji, beogradski Blic je u tekstu pod naslovom "Izetbegović na Kazanima: Sarajevske Srbe ubijale odmetnute jedinice", prenio poruku tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništava BiH Bakira Izetbegovića kako on nema ništa protiv toga da se stradalim Srbima na Kazanima podigne spomen-obilježje.

 

- Alija Izetbegović je zaustavio ono što su neki ljudi radili u pobunjenim sarajevskim brigadma. Mi smo bili jedina strana koja je to uradila. Da nismo, ovo bi se dešavalo diljem BiH. Te ljude smo u ratu još procesuirali, neki postupci još nisu završeni - izjavio je tada Bakir Izetbegović.