11
Juli

Nelson: Neprihvatljivo negiranje srebreničkog genocida

Published in BiH
Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson obratio se danas videoporukom na komemoraciji povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici. 

- U ime američkog naroda, pridružujem se svima koji u BiH i šire oplakuju više od 8.000 žrtava ubijenih u Srebrenici 11. jula 1995. godine - kazao je na početku svog obraćanja Nelson.



Naglašava da je neprihvatljivo negiranje srebreničkog genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti ili veličanje ratnih zločinaca.



Takvi postupci, ističe Nelson, vrijeđaju žrtve i nanose bol njima i njihovim porodicama, te podrivaju međusobno povjerenje koje je potrebno svima u BiH, radi izgradnje stabilne, prosperitetne i mirne budućnosti.



Krivične presude počiniocima genocida, jasan je ambasador, ukazuju na pojedinačnu odgovornost.



- Nadamo se da donose i određeno zadovoljenje pravde za porodice žrtava. Njihovi zločini i presude nisu odraz cijelog jednog naroda. SAD pozivaju političke lidere da se uzdrže od otvaranja rana iz prošlosti zapaljivom retorikom podjela i uzdrže se od korištenja i manipulisanja ratnim dešavanjima iz perioda 1990-ih - potcrtava Nelson.



Prema njegovim riječima, istinsko liderstvo zahtijeva hitne i konkretne korake na promovisanju pomirenja, uz saosjećanje i dostojanstvo, te zajedničko ulaganje i rad na zajedničkoj budućnosti za sve narode u BiH.



- SAD ostaju nepokolebljive u svojoj podršci svima u BiH koji su voljni da rade u duhu pomirenja. Fokusirani smo na stvaranje prilika za prosperitet za sve građane. Žrtve genocida u Srebrenici, preživjeli, porodice kao i novi naraštaji zaslužuju mirnu, prosperitetnu budućnost, gdje će svi imati priliku za uspjeh.



Fokusiranjem na povjerenje i izgradnju prosperitetnije budućnosti možemo osigurati da se tragični događaj iz prošlosti ne ponovi - zaključio je ambvasador Nelson.

Last modified on nedjelja, 11 Juli 2021 13:13

Istočna Bosna