28
Mart

Srezali mu načelničku platu, a on napustio sjednicu: "Nije mogao da istrpi tu vrstu tuge"

Published in BiH
“Svakidašnja jadikovka” Milorada Simića daleko je zanimljivija kada se pogleda šta je iza sebe ostavio Mićo Mićić.

Skupštinska većina u Derventi srezala je​ načelničku platu sa 4.500 na 3.100 maraka, a prvi čovjek ovog grada Milorad Simić (SNSD) rekao je da je veoma tužan zbog toga. Simić je istakao kako je bio prinuđen da izađe sa sjednice Skupštine Grada Derventa kada mu je većina smanjivala platu, jer “nije mogao da istrpi tu vrstu tuge”.


- Nisam ja tužan što je meni kao načelniku smanjena plata. Stidim se sebe. Izašao sam sa sjednice da ne doživljavam tu neku vrstu tuge zbog toga što se radi to što se radi. Ostaću tužan i razočaran. Ne može mi se plata smanjiti, rekao je razočarano Simić.

STANOVI I KUĆE

 

“Svakidašnja jadikovka” Milorada Simića daleko je zanimljivija kada se pogleda koliku je i kakvu imovinu iza sebe ostavio bivši gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je, kao i Simić, imao “vječni mandat”. Mediji su objavili da je iza Mićića ostala imovina koja se procjenjuje najmanje na 70 miliona maraka.

 

image
 
 Derventa je grad sa najmanje zaposlenika u upravi

Mićićeva plata je sa 4.980 KM (koliko je iznosila 2008. godine) pala na “samo” 3.500 KM (koliko je Mićić primao od 2016. godine) i svakome je jasno da prvi čovjek Bijeljine samo na osnovu toga nije mogao da kupi stan u Beogradu vrijedan 156.400 KM i stan u Novom Sadu vrijedan 120.000 KM, kuću sa dvorištem u Bijeljini vrijednu 97.750 KM, još jednu kuću sa dvorištem u Bijeljini vrijednu 293.250 KM i zemljište vrijedno 68.425 maraka.
Plata načelnika Sokoca Milovana Cicka Bjelice iznosi 3.000 maraka. Na njemu se, kao što nije bio slučaj s Mićićem, ne vodi ama baš ništa. Njegova supruga ima stan u Beogradu (100.000 KM) i kuću i zemljište na Sokocu (100.000 KM), dok kćerka ima poslovni prostor i zemljište (20.000 KM) i zemljište (50.000 KM). Bjelica nema ni auto, već ga vozaju - supruga Fiatom vrijednim 5.000, a kćerka Hyundaijem vrijednim 80.000 maraka.

Nekadašnja uzdanica SDS-a, a današnja “udarna pesnica” SNSD-a Obren Petrović bio je pet mandata na čelu Doboja. Njegova plata se kretala od 3.833 do 4.503 marke. Elementarna matematika kaže da je to nedovoljno da bi Petrović zaradio stan vrijedan 80.000 KM i poslovni prostor koji je procijenjen na 300.000 KM. Petrovićeva supruga i djeca takođe imaju stanove i poslovne prostore, čija je vrijednost procijenjena na nekoliko stotina hiljada maraka.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Igor Žunić je iz Dervente i smatra da je Milorad Simić za ovaj grad uradio “ogromne stvari” i da mu to ne mogu osporiti ni vlast ni opozicija. Žunić tvrdi da Simić nikada nije prekoračio zakonska ovlašćenja i nikada nije povećavao sopstvenu platu.

- Derventa je specifična opština i po tome što ima najmanji broj zaposlenih u lokalnoj upravi. Ali, svi zaposleni su visokoobrazovani. Nema portira, nema noćnih čuvara, nema viška vozača. Zaposlene su samo dvije čistačice. Zato su plate u Opštini bile visoke, kazao je Žunić.
 
 

Gradonačelnik dvomilionskog Beograda za svoj rad prima dva i po puta manju neto platu nego gradonačelnik Dervente, kaže Pero Đurić


Smanjenje plate načelniku Dervente je, cijeni on, politikantstvo. To je, kaže Žunić, degradacija (grado)načelničkog rada. Žunić smatra da je skupštinska većina na taj način pokušala da izjednači plate načelnika i predsjednika lokalnog parlamenta, a samim tim i njihove funkcije i nadležnosti.

 

JAČI OD VUČIĆA

 

- Ja sam za to da se plate funkcionera ujednače sa prosječnom platom građana, jer su ljudi osjetljivi na to pitanje. Ali, tu se krije i dodatni problem. Derventa će uskoro imati izmjenu Statuta kojom su predviđena dva potpredsjednika. Do sada ta mjesta nisu postojala, a jedan od ta dva potpredsjednika će biti u profesionalnom odnosu. Ovo, dakle, nije ušteda na platama, nego namirivanje političke trgovine, rekao je Žunić.


Šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini Grada Derventa Pero Đurić kaže da je šokiran Simićevim bolom zbog smanjene plate.


Đurić ističe da je prije smanjenja plata gradonačelnika, njegovog zamjenika, kao i predsjednika Skupštine grada Derventa bila među najvišim u regionu.


- Gradonačelnik dvomilionskog Beograda za svoj rad prima dva i po puta manju neto platu nego gradonačelnik Dervente. Dva puta manju platu ima gradonačelnik Zagreba, a interesantno je i da za isti iznos predsjednik Srbije mora da radi dva i po mjeseca, pojašnjava Đurić.

Last modified on nedjelja, 28 Mart 2021 21:00

Istočna Bosna