17
Februar

Građani trećeg reda: Bošnjake etnički čiste iz općina i MUP-a RS-a, pogledajte koliko ih je zaposleno

Published in BiH
Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić dopisom od 03.2.2021. godine pozvao je visokog predstavnika, Vijeće za implementaciju mira, OSCE i Kancelariju Evropske komisije da spriječe etničko čišćenje u organima lokalnih zajednica u entitetu RS.
 
U svom dopisu posebno je istakao primjer implementacije izbornih rezultata u općinama Bratunac, Vlasenica, Foča, gdje su Bošnjaci po popisu iz 1991. godine bili većinski narod.
Podsjetio je na ustavnu obavezu da se institucije i organi u koje se ubrajaju i lokalne zajednice trebaju uspostaviti po popisu iz 1991. godine što do danas nije učinjeno. Implementacijom lokalnih izbornih rezultata, naveo je, otišlo se i korak dalje jer su iz zakonodavnog i izvršnog rukovodstva spomenutih, ali i nekih drugih općina, potpuno eliminisani predstavnici Bošnjaka.
 
Osim Salkića, na ovu poraznu činjenicu upozorio je i šef zastupničke grupe "Zajedno za BiH" u NSRS-u Edin Ramić. Oni su Narodnoj skupštini uputili prijedlog zaključaka, koji se između ostalog odnose upravo na etničko čišćenje Bošnjaka iz organa lokalnih zajednica u RS-u.
 
- Nakon lokalnih izbora u dijelu implementacije rezultata, imamo situaciju da u jednom značajnom broju općina u RS-u, potpuno su eliminisani bošnjački predstavnici iz dijela lokalnih funkcionera, što je u potpunoj suprotnosti i sa Ustavom BiH i sa Ustavom RS-a i sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Na sve to nema nikakve reakcije, bez obzira i na pozive i pisma potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, a onda se visoki predstavnik uključi u punom kapacitetu u izbore u Mostaru. I neka se uključi, neka radi svoj posao, ali mi isto tako očekujemo da se uključi i u dijelu provođenja Aneksa 7, neka radi svoj posao jer mi to sami ne možemo uraditi - pojasnio je Ramić
 
U općinskim organima u Foči od 90 zaposlenih samo su tri Bošnjaka. U Zvorniku od oko 200 zaposlenih 15 je Bošnjaka, a isto toliko Bošnjaka zaposleno je u Bijeljini gdje u općinskim organima ima ukupno 400 zaposlenih osoba.
 
U Srebrenici je zaposleno 66 Srba i 43 Bošnjaka. Katastrofalna situacija je i u Doboju gdje je od 400 zaposlenih samo 50 Bošnjaka, U Prijedoru još poraznije od 300 zaposlenih samo je 17 Bošnjaka.
 
U općinskim organima u Bratuncu zaposleno je 70 osoba od čega samo tri Bošnjaka, u Banjoj Luci od 744 zaposlena također su samo tri Bošnjaka.
 
Stanje kada je riječ o zaposlenim Bošnjacima u općinskim organima u Trebinju, Višegradu, Vlasenici i Modriči još je i gore u odnosu na općine koje smo naveli.
 
U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a situacija nije ništa bolja. Iz godine u godinu smanjuje se broj zaposlenih Bošnjaka.
 
Prema podacima od 31. decembra 2019. godine, ukupno zaposlenih je bilo 7.143.
 
Prema nacionalnoj strukturi Srba 6.690, Bošnjaka 332, Hrvata 68 i Ostali 53.
 
 
 
U 2018. godini zaposlenih je bilo 7.014, od toga 6.541 Srbin, 350 Bošnjaka, 68 Hrvata i 55 Ostali.
 
Kako se vraćamo unatrag, prema zvaničnim podacima vidljivo je da se broj zaposlenih Bošnjaka u MUP-u RS-a iz godine u godinu smanjuje.
 
Tako je u 2017. godini od 6.906 zaposlenih bilo 6.443 Srbina, 356 Bošnjaka, 69 Hrvata i 48 Ostali.
 
U 2016. godini u MUP-u RS-a bilo je 6.768 zaposlenih od toga 6.291 Srbin, 360 Bošnjaka, 70 Hrvata i 47 Ostali.
 
 
 
Faktor.ba
Last modified on srijeda, 17 Februar 2021 23:04

Istočna Bosna