02
Februar

SVI PLAKALI U SUDNICI: ZA NISVETA MUJKIĆA ZATRAŽENA NAJVIŠA KAZNA IKAD U RS-U

Published in BiH

Ročište za razmatranje priznanja krivice Nisveta Mujkića (26), optuženog za izazivanje saobraćajne nesreće u oktobru prošle godine u kojoj je poginula 13-godišnja Vanja R. iz Prnjavora, danas su obilježile suze svih stranaka u postupku.

 

 

U Okružnom sudu Banja Luka su plakali tužiteljica u ovom predmetu, roditelji nastradale djevojčice, ali i optuženi Mujkić. On je još jednom priznao krivnju, izrazio žaljenje i kajanje, te naglasio da “nije htio da nanese toliku bol”. 

U sudnici je pušten i videosnimak nadzorne kamere sa Policijske stanice Prnjavor na kojem se vidi silueta djevojčice koja stoji na trotoaru, kratak pokušaj da pobjegne dok farovi idu ka njoj, te nakon nekoliko koraka silovit udar automobil kojim je upravljao optuženi.

Okružna tužiteljica Željka Fabić zatražila je od sudskog vijeća da mu izrekne maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, dok su u ovom entitetu za saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom do sada izricane maksimalne kazne od oko četiri godine zatvora.

I roditelji žrtve, Ljiljana i Lazo R., također su tražili da se Mujkić najstrožije kazni.

Otac Lazo R. je ispričao da su građani Prnjavora ogorčeni, te da traže “linč” Mujkića ukoliko bi bio pušten iz pritvora.

 
  • Boje se za svoju djecu, da se ovo više ne ponovi. Narod je kivan – kazao je otac.

Tokom saslušanja oca žrtve, tužilac Fabić nije mogla da obuzda emocije, te se rasplakala dok ga je pitala “u koji je razred išla”.

  • Izvinjavam se zbog suza. Tužilac sam 12 godina i nikada nisam ovoliko saosjećala. I inspektori, tokom uviđaja na mjestu događaja, su plakali – kazala je Fabić.

Rasplakala se i tokom iznošenja završnih riječi. Fabić je ocijenila da na strani optuženog nema nijedne olakšavajuće okolnosti, pa čak ni priznanje krivnje izrazivši sumnju da bi to moglo biti u cilju kalkulisanja da izbjegne teže kažnjavanje, kao ni to što je neosuđivan, jer je to “uobičajeno, očekivano stanje”.

  • U ovoj saobraćajnoj nesreći život je izgubilo dijete od 13 godina, ni krivo ni dužno. Čekala je oca na trotoaru i nijednim svojim postupkom nije doprinijela ovakvom ishodu. Uz neizrecivu bol, roditelji ne mogu još da uđu u njenu sobu. Tražim maksimalno kažnjavanje od 15 godina jer bi samo tako svrha kažnjavanja bila ostvarena – rekla je Fabić.

Uoči odluke o kazni, a nakon prihvatanja priznanja krivice, u sudnici je saslušan i Mujkić.

Ispričao je šta se dešavalo kobnog dana, kako je sa društvom od 17 sati pio alkohol u jednom lokalu , ali tvrdi da se ne sjeća trenutka kada su odatle izašli niti kada je sjeo za volan, ali ni udara u 13- godišnjakinju.

  •  Sljedeća scena je da sam se probudio u kolima Hitne pomoći. Došao sam u bolnicu i još nisam znao šta se desilo.Tek narednog dana sam saznao – naveo je.

Tvrdi da je zamolio svoju porodicu da kontaktiraju oštećene.

 
  •  Žao mi je. Razumijem bol roditelja. Upropastio sam svoj život. Žao mi je što sam njih toliko povrijedio. Nisam htio da povrijedim toliko ljudi. Kajem se. Nisam htio da im nanesem toliku bol. Kriv sam što sam im oduzeo voljeno dijete – kazao je Mujkić.

Njegov branilac, advokat Aleksandar Jokić, ocijenio je da se u ovom slučaju radi o “nehatnom krivičnom djelu”, a ne kako to tvrdi tužilaštvo da je postojao “direktan umišljaj”.

  • On je i sebe doveo u opasnosti, i on je povrijeđen, pa se ne može govoriti ni o eventualnom umišljaju – rekao je Jokić.

Istakao je da je optuženi mogao imati svijest da će kršiti propise, ali da nije imao namjeru da ugrozi život drugih ljudi.

  •  Ima 25 godina, a za sedam godina upravljanja vozilom, napravio je samo jedan prekršaj. Nije sklon vršenju krivičnih djela. On nije monstrum – kazao je Jokić.

Zatražio je od suda da kaznu odredi u granicama za nehatno izvršenje ovog krivičnog djela, u minimalnom iznosu.

Optužnica Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka tereti Mujkića da je 10. oktobra prošle godine oko 21.30 sati, u alkoholisanom stanju automobilom “golf” izazvao nesreću u kojoj je poginula djevojčica.

Nesreća se dogodila u ulici Laze Lazarevića u Prnjavoru, a djevojčica je u tom trenutku stajala na trotoaru. Mujkić je vozio pijan sa 2,01 g/kg alkohola u krvi i išao brzinom od najmanje 105,6 kilometara na sat, na mjestu gde je ograničenje 40.

 

U optužnici se navodi da se nalazio u stanju teškog pijanstva, te da je njegova sposobnost upravljanja postupcima bila bitno smanjena.

Istočna Bosna