Podsjetimo, iz SDA su se jučer oglasili u vezi sa reakcijama na izjavu Izetbegovića ističući da se riječi predsjednika SDA namjerno vade izvan konteksta i pogrešno citiraju. Iz SDA su naglasili da je Izetbegović zapravo iznio očiglednu istinu kada je kazao da oni koji podržavaju Milorada Dodika trebaju da se dobro zamisle, jer podržavaju politiku laži, uvreda i blokada što nikome neće donijeti dobro, pa ni Srbima. No, sve to nije spriječilo Dodika da i danas nastavi iznositi svoju "analizu" u vezi sa tim.

 

- Nije neočekivano, bilo bi neočekivano da neki Izetbegović misli drugačije. Znali smo ovo o njemu i ranije, ali dobro je što smo svi čuli. Izjave su bile razočaravajuće i opasne, mislim da nema loš narod, postoje loši pojedinci u narodima. Frazu koju je on koristio je korištena od ljudi koji su otišli neslavno u historiju. Izetbegović je napustio teren političke borbe i krenuo na teren borbe protiv Srba. Šta je rekao ili htio da kaže kroz tu izjavu – da cijeli srpski narod stoji iza svog lidera ujedinjeno i podržava stavove koji štite taj narod? Ako sam ja taj lider onda mogu biti ponosan na tu izjavu - rekao je Dodik, prenosi N1.

 

Dodik je naglasio da svojim najvažnijim zadatkom smatra zaštitu interesa srpskog naroda te da to čini srčano, borbeno i da neće odustati od pozicioniranja srpskog naroda kako zaslužuje.

 

- Ovom izjavom Izetbegović nije ponizio samo Srbe, prezire balkanski mentalitet s kojim se ovdje živi. Koliko znam Bošnjaci, Hrvati i Srbi su Balkanci i svi imamo taj mentalitet. Znam da bi on zauvijek zadržao strance i na taj način pokušava bježati od toga da preuzmemo upravljanje BiH. Podsjetit ću na njegovu izjavu kojom je zaprijetio da "neće biti dobro ako stranci odu", što potvrđuje da on s njima ima dogovor o zajendičkom cilju. Što se nas tiče i SNSD-a, želimo stabilnost na ovim prostorima i mir i čvrsto stojim iza slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izjava kao što je Izetbegovićeva se može tretirati kao faktor nestabilnosti, da izaziva nemir između svih nas i da on vječito čeka da stranci nešto urade onako kako on hoće. Iskreno se nadam da se Bakir kaje zbog rasističke izjave koje truje odnose naših naroda. Nadam se da su mu savjetnici rekli da to nije dobra izjava. Ali, mislim da nije usamljen u toj izjavi i da mnogi oko njega misle tako - rekao je Dodik.

 

Kazao je i kako je Izetbegovića "možda inteligentna novinarka dovela u zamku i on potvrdio da je to rekao", te ga je pozvao da se izvini.

 

- Pozivam ga da jasno kaže da nije tako mislio i da je srpski narod jednako dobar kao i svi drugi narodi. Ukoliko se izviniš možda će ti Srbi oprostiti, jer na kraju smo pokazali da smo takav narod. Izetbegović od nas neće dobiti nikakve uvrede, pogotovo ne za bošnjački narod, nećemo tako kvalifikovati nikoga od Bošnjaka. To što je rekao ne govori o nama Srbima, već Bakiru Izetbegoviću. Naša najznačajnija historijska pobjeda je formiranje RS-a i za nas je neprihvatljivo da se njeno postojanje postavi kao problem za BiH - poručio je Dodik.