Print this page
22
Januar

Ambasada SAD-a dala punu podršku CIK-u, osudila govor mržnje

Published in BiH
Ambasada SAD-a dala punu podršku CIK-u, osudila govor mržnjeAmbasada SAD-a u BiH (Foto: F. K./Klix.ba)
 
"U potpunosti podržavamo napore CIK-a na provedbi Izbornog zakona i istrazi svih nepravilnosti dokumentiranih u Srebrenici, Doboju i drugim mjestima. Njihova uloga je ključna u osiguravanju povjerenja građana u izborni proces i prebrojavanju glasova", kazali su iz ambasade.


Dodaje se da bi politički čelnici s legitimnom zabrinutošću zbog integriteta izbornog sistema trebali podržati zdravorazumska poboljšanja detaljno opisana u preporukama ODIHR-a i Venecijanske komisije, umjesto da podrivaju legitimitet bh. institucija.


Iz ambasade su pozvali političare da ne koriste govor mržnje.


"Ne može biti mjesta za govor mržnje koji izaziva podjele ili za lične napade na javne službenike. Pozivamo političke vođe da se uključe u civilizirani dijalog i promoviraju toleranciju i poštivanje te da preuzmu odgovornost za unapređenje reforme integriteta izbora 2021", navodi se u poruci Ambasade objavljenoj na Twitteru.


Iako se u poruci niko ne spominje imenom, očito je da se misli na posljednje izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je na sraman način kritizirao članicu CIK-a Vanju Prutinu-Bjelicu zbog "braka s Bošnjakom".


"Gospođa koja predstavlja srpski narod je udata ili je bila udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana. Neko će reći šta to ima veze, ma nemojte. Nema veze? Ma nemojte. To pokazuje koliko je sve namješteno", kazao je Dodik.


Brojni zvaničnici i javne ličnosti osudili su ovu Dodikovu izjavu.