You are here:NaslovnaVijestiBiHStarica se ugušila u požaru u Lukavcu
12
Oktobar

Starica se ugušila u požaru u Lukavcu

Published in BiH

Muradiju Slomić (82) ugušio je dim u požaru koji je izbio utorak popodne u njenoj kući u Lukavcu.

Staricu su mrtvu u kući pronašli vatrogasci. “Glas Srpske” saznaje da tijelo starice nije zahvatila vatra, pa se pretpostavlja da je preminula od gušenja dimom.

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona saopšteno je da su im ovaj slučaj prijavili pripadnici Vatrogasne jedinice Lukavac.

“Uviđaj je obavljen. Uzrok izbijanja požara i stradanja starice biće poznati nakon istrage”, kazao je portparol MUP-a Tuzlanskog kantona Izudin Šarić.

Dodao je da su u istragu uključeni vještaci protivpožarne i elektro struke i da će više detalja o nesreći biti poznato kada oni obave svoj posao.

U Kantonalnom tužilaštvu rekli su da je tužilac naredio obdukciju tijela stradale žene u cilju utvrđivanja uzroka smrti.

“Naređene su i druge istražne radnje, a na terenu je i inspektor protivpožarne zaštite radi utvrđivanja uzroka požara. Za sada ne možemo da kažemo više informacija”, kazao je portparol Tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović.

Požar na kući starice prve su primijetile komšije koje su pozvali vatrogasce. U požaru je uništen sprat kuće na kojem je živjela starica. Vatra je zahvatila i dio krova. Slomićeva je u kući živjela sama i u vrijeme izbijanje vatre navjerovatnije je spavala.

Ovo je druga starija osoba koja je ovog mjeseca nastradala u požaru. Starica Marija Kovač pronađena je mrtva u sarajevskom naselju Kovačići nakon gašenja požara koji je zahvatio njen stan. Sličnih slučajeva u kojima su stradale bolesne ili stare i teško pokretne osobe, prepuštene same sebi, bilo je mnogo. Samo od maja do avgusta ove godine u požaru je stradalo šest osoba. Mujaga Ćoralić (69) iz Janje, nastradao je u požaru koji je izbio na njegovoj kući. Mjesec dana ranije u mostarskom naselju Bijeli brijeg stradala je starica, a u Brčkom nepokretni starac. U Sarajevu su u požaru život izgubile starice Redžifa Hebibović, Muniba Serdarević, kao i Zrinka Dobrinić.

U Vatrogasnoj jedinici Lukavac kazali su da su dojavu o požaru primili oko 16.45 časova i da su odmah intervenisali.

“Kada smo došli gorio je predulaz, odnosno veranda na spratu kuće. Nakon gašenja u objektu je pronađeno tijelo žene. Odmah su obavijestili Hitnu pomoć, ali starici nije bilo spasa”, rekli su u Vatrogasnoj jedinici Lukavac.

(Vijesti.ba)