15
Januar

Saopštenje za javnost OO SDA Bratunac

Published in BiH

OO SDA Bratunac izdala je saopštenje za javnost povodom formiranja nove skupštinske većine u Bratuncu, koje vam prenosimo u nastavku:

 

Opštinski odbor SDA Bratunac osuđuje i smatra neprihvatljivim da u užem rukovodstvu opštine Bratunac nema izabranih i imenovanih predstavnika Bošnjaka u Bratuncu. Izbor predsjednika, potpredsjednika Skupštine i zamjenika načelnika iz reda srpskog naroda je narušavanje dostignutih vrijednosti saradnje i razumijevanja u SO Bratunac. Ovim izborom vraćeni smo u najmračnije doba kada su svi Bošnjaci bili protjerani iz Bratunca.

 

Ovakav izbor suprotan je  Zakonu o lokalnoj samoupravi,ali i Ustavu entiteta RS koji predviđa nacionalnu zastupljenost u skladu sa popisom iz 1991. godine.

 

Pored neodgovornog i nezakonitog ponašanja predstavnika srpskih političkih partija jednaku odgovornost snosi i nezavisni odbornik Safet Golić. Safet Golić odbio je poziv koalicije SDA-SBiH za zajedničko djelovanje kada je kao trinaesti odbornik bio prevaga u formiranje skupštinske većine u kojoj bi bio sa odbornicima koalicije SDA-SBiH što je garantovalo Bošnjacima poziciju predsjednika Skupštine i zamjenika načelnika.

 

Svojim nedgovornim ponašanjem odbornik Safet Golić nanio je ogromnu štetu građanima koji su glasali za njega, ali i svim Bošnjacima u Bratuncu. Ovo je prvi put da Bošnjaci nakon povratka nisu u situaciji da budu u rukovodstvu izvršne i zakonodavne vlasti u opštini Bratunac.

 

Odbornici koalicije SDA-SBiH  Bratunac u više navrata pozivali su Safeta Golića na zajedničko djelovanje na što se on oglušio i potpisao učešće u skupštinskoj većini mimo ove koalicije. U konačnici kao pojedinac postao je nebitan u novoj skupštinskoj većini što je rezultiralo činjenicom da nije dobio ni poziciju potpredsjednika Skupštine što je tražio za sebe.

 

 

Uprkos svemu mi smatramo da samo zajedno možemo vratiti pozicije koje po Ustavu i zakonu pripadaju Bošnjacima i sačuvati dostojanstvo Bošnjaka, te pozivamo odbornika Golića na zajedničko djelovanje.

 

Logično bi bilo da se odbornik Golić izvine svojim glasačima, ali i ostalim povratnicima Bošnjacima u Bratuncu za svoje neodgovorne poteze i do sada najveću političku štetu koju je nanio povratnicima.

 

I do sada je bilo političkih predstavnika Bošnjaka u SO Bratunac koji su djelovali samostalno, ali su svi oni čuvali političko dostojanstvo i štitili pozicije koje pripadaju Bošnjacima, a prije svega poziciju predsjednika Skupštine i zamjenika načelnika što nije bio slučaj sa Safetom Golićem.

 

SDA Bratunac će poduzeti sve raspoložive korake radi zaštite interesa naših građana i pokrenuti postupke pred nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini sa ciljem osporavanja po nama neustavnih i nezakonitih odluka SO Bratunac, stoji u saopštenju OO SDA Bratunac.

Last modified on petak, 15 Januar 2021 15:30

Istočna Bosna