Print this page
13
Januar

NAREDNE SEDMICE CIK ODLUČUJE: U TRAVNIKU PRIJEVREMENI, U SREBRENICI I DOBOJU PONOVNI IZBORI

Published in BiH

Naredne sedmice Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) trebala bi konačno donijeti odluke o izborima u Srebrenici, Doboju i Travniku koji su održani prije dva mjeseca.

 

 

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Faktor, u Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika, dok će u Srebrenici i Doboju biti poništeni, a potom raspisani ponovni izbori i za općinsku i gradsku skupštinu, te za načelnika, odnosno gradonačelnika.

Prijevremeni izbori (Travnik) bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana.

Ponovni izbori (Srebrenica i Doboj) provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Rezultati izbora za načelnika Travnika potvrđeni su 15. decembra. Najveći broj glasova 10.343 osvojio je kandidat SDA Mirsad Peco, koji je preminuo na sam dan izbora.

 

Iz HDZ-a BiH smatraju da se ne trebaju raspisivati prijevremeni izbori jer mandat načelnika nikome nije dodijeljen, te da je jedino ispravno i logično da drugoplasirani, a to je Goran Pejaković (6.946 glasova), kandidat HDZ-a, bude novi načelnik Travnika. Iz SDA su stava da izbori u Travniku za načelnika trebaju biti ponovljeni.

Izborni zakon BiH ne poznaje ovakvu situaciju, koji koraci se poduzimaju ukoliko kandidat premine na dan izbora. S obzirom na to da prvoplasirani i drugoplasirani nisu iz iste stranke, nemoguće je, ne samo zakonski već i vođeni primjerima prakse iz evropskih zemalja, načelnički mandat dodijeliti, kao što je to slučaj sa kandidatskim listama iste stranke. U tim slučajevima, što je Izborni zakon BiH i propisao, mandat se dodjeljuje sljedećem sa liste jer se radi o istom političkom subjektu.

Kada je riječ o Srebrenici i Doboju, izborni rezultati, za razliku od Travnika, nisu ni potvrđeni.

Centralna izborna komisija BiH, zbog brojnih neregularnosti na dan održavanja izbora 15. novembra, pokrenula je istragu i ispituju se sve okolnosti o dešavanjima na biračkim mjestima.

U vezi sa Srebrenicom paralelno se vodi nekoliko istraga, CIK-ova, Tužilaštva BiH i MUP-a Republike Srpske.

 

SIPA je 1. decembra prošle godine uhapsila trojicu SDP-ovaca Begu Bektića, Envera Hamzića i Muamera Sandžića zbog sumnje u prevare u izbornom procesu na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice.

Sumnja se da su oni nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pomogli kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću.

Također, ogroman problem predstavlja i glasanje putem pošte, gdje je veliki broj Srebreničana sa zakašnjenjem dobio svoje glasačke materijale, tako da njihovi glasovi prema internom pravilniku CIK-a ne mogu biti ni prebrojani. A upravo ti glasovi su presudni za načelničku poziciju.

Grujičić, zajednički kandidat 12 stranaka, osvojio je 70,3 posto glasova. Drugoplasirani je bio zajedinički kandidat inicijative “Moja adresa: Srebrenica” Alija Tabaković sa 29,32 posto glasova.

U Doboju su problemi nastali na dan održavanja izbora kada posmatračima opozicionih stranaka nije dozvoljen ulazak na biračka mjesta, što je izazvalo revolt zbog čega je više desetaka posmatrača svoje akreditacije bacilo pred Gradsku upravu u kojoj je smještena Gradska izborna komisija. Nakon toga, sve opozicione stranke povukle su svoje kandidate.

 

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banja Luka zove” i Socijalističke partije su 17. novembra, zbog “uočenih izbornih nepravilnosti”, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu, koji je dostavljen CIK-u.

Za gradonačelnika Doboja najviše glasova osvojio je kandidat SNSD-a Boris Jerinić, 82,29 posto. SNSD je osvojio i najviše glasova i za odbornike u gradskoj skupštini. Drugoplasirani kandidat za gradonačelnika je Srđan Todorović, kandidat Socijalističke partije sa osvojenih 12,89 posto glasova.

Podsjećamo, članovi CIK-a Ahmet Šantić i Suad Arnautović u nekoliko navrata oglašavali su se u medijima u vezi s izborima u ove tri izbore jedinice. Oni su stava da u Travniku trebaju biti raspisani prijevremeni, a u Srebrenici i Doboju ponovni izbori, piše Faktor.