Komisija za izbog selektora (Milorad Sofrenić, Ivan Beus, Irfan Durić i Vico Zeljković) odlučila je da eliminiše Sergeja Barbareza i da Izvršnom odboru predloži Ivayla Peteva.

 

No, za Peteva se nije glasalo jer očito ne bi dobio potrebnu podršku, a u tom slučaju otpao bi definitivno iz utrke za nasljednika Duška Bajevića. To su očito shvatili Sofrenić i Zeljković, koji su nakon prekinute sjednice izašli pred novinare i za "krah" optužili Elvedina Begića, aktuelnog predsjednika FSBiH.

 

Zeljković je pred kamerama u mikrofone rekao kako je Begić "prisilio" Bošnjake da ne glasaju za Peteva, što je kasnije demantovao Irfan Durić, predsjednik NSFBiH, koji je kazao kako na njega i ostale kolege nije bilo nikakvog pritiska.

 

Ipak, ono što posebno zabrinjava jeste izjava Vice Zeljković za medije u Banjoj Luci i to nekoliko sati nakon što je napustio Sarajevo.


- Pozivam Bošnjake iz Izvršnog odbora da sagledaju situaciju i da razmišljaju svojim glavama jer Begić nije veći Bošnjak od njih svih. On želi da te ljude ubaci u probleme jer oni treba da idu na izbore i prođu u Izvršni odbor - izjavio je Zeljković za Mondo i ovom porukom na neki način ucijenio pojedine bošnjačke članove Izvršnog odbora FSBiH.

 

Kako? Matematika je jasna kao dan, a pokušat ćemo objasniti na najjednostavnijem primjeru.

 

Trojica od šesterice aktuelnih članova IO kandidati su i na izborima koji će uslijediti u narednih mjesec-dva. To su Muhidin Raščić, Midhet Sarajčić i Irfan Durić.

 

A članove Izvršnog odbora FSBiH na mandat od četiri godine birat će Generalna Skupština FSBiH koja broji 60 delegata (40 iz NS Federacije BiH i 20 iz FSRS). Na Skupštini će biti predložena po dva kandidata iz "kantonalnih, županijskih i područnih saveza" i za njih će se skupštinski delegati izjašnjavati pojedinčno (svaki Kanton/Županija i Područni savez posebno).

 

- Kandidat iz svakog kantonalnog ili područnog saveza koji dobije najveći broj važećih glasova od delegata prisutnih na Generalnoj Skupštini FSBiH izabran je u Izvršni odbor - piše u Članu 28 Statuta FSBiH.

 

Kada je govorio o "problemima onih koji idu na izbore", da li je Zeljković mislio na 20 glasova iz FSRS? Da li je nekog od Bošnjaka ucijenio, odnosno da li je u pitanju klasična trgovina - ti meni glas za Peteva, a ja tebi podršku 20 glasova u borbi za Izvršni odbor FSBiH? To je očito demokratija na Zeljkovićev način i "razmišljanje svojom glavom".


I dok Raščić i Sarajčić ne bi trebali da imaju problema da ostanu u Izvršnom odbora, Durić će imati "žestoku borbu" sa Hamdijom Abdićem Tigrom.

 

Njih dvojica su dobili najviše glasova na Skupštini Nogometnog saveza Unsko-sanskog kantona. A upravo bi glasovi iz FSRS mogli odlučiti hoće li u Izvršnom odboru ostati Durić ili će se nakon nekoliko godina izostanka vratiti Abdić...

 

Iz svega onoga što smo u "izbornom procesu" do sada vidjeli, ali i čuli tokom jučerašnjeg izlaganja Sofrenića i Zeljkovića, jasno je kako su njih dvojica isključivi i da za selektora ne žele nikog drugog osim Peteva.

 

Da li u ovom slučaju zaista cilj opravdava sredstvo i da li nam je zaista potreban selektor koji nije želja javnosti, odnosno navijača? Sofrenića i Zeljkovića to očito ne interesuje.