- Banja Luka je bosanskohercegovački grad i grad svih njenih građana, to je bio i to će ostati u budućnosti bez obzira na lične želje Milorada Dodika i neostvarene ratne ambicije onih koji danas borave po haškim i drugim ćelijama u Bosni i Hercegovini i širom svijeta kao osuđenici za udruženi zločinački poduhvat i počinjeni genocid u Bosni i Hercegovini nad bosanskim muslimanima Bošnjacima.

 

Činjenica da danas u Banja Luci živi najviše bosanskih Srba je posljedica progona desetina hiljada Bošnjaka i bosanskih Hrvata tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Progonom Bošnjaka i bosanskih Hrvata Banja Luka ne može postati srpski grad.

 

U Banja Luci postoji 16 džamija koje svjedoče o njenoj historiji, vijekovnoj strukturi stanovništva, a njihovo rušenje je svjedočilo barbarstvu dok je obnova značila pobjedu nad barbarstvom.

 

- Ova izjava je najbolji pokazatelj da u budućnosti treba eliminirati posljedice progona i oduzeti privilegije koje su date u Dejtonu onima koji su izvršili progon bosanskih katolika i Bošnjaka sa svojih ognjišta.

 

Banja Luka treba biti uređena kao multietnički grad sa multietničkom gradskom Skupštinom i gradskom administracijom. Činjenica da danas u gradskoj administraciji od 758 uposlenih radi samo 0,5 posto Bošnjaka svjedoči razmjerama progona Bošnjaka, ali i razmjerama diskriminacije nad onima koji nisu bosanski Srbi pravoslavci u ovom gradu.

 

Protjerani Bošnjaci i Hrvati trebaju imati zagarantovana mjesta u gradskoj Skupštini kao preduslov potpune implementacije aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao put eliminacije rezultata progona Hrvata i Bošnjaka iz ovog grada.

 

Vrijeme koje je pred nama treba iskoristiti za ispravljanje načinjenih nepravdi u Dejtonskom sporazumu, a ne kao potvrdu učinjenih nepravdi u prošlosti.

 

To trebaju, mogu i moraju učiniti snage koje nisu na linij veličanja presuđenih ratnih zločinaca za teške zločine, udruženi zločinački poduhvat i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

 

Banja Luka je prelijep grad i bila bi velika historijska nepravda prema njoj da njenu ljepotu kvari mrlja progona njenih sugrađana i veličanja ratnih zločinaca - navodi se u reakciji Salkića.