Pojasnio je da za jedan nivo Skupštine Grada Zvornika nije kompletiran proces po žalbi jednog subjekta, te se čeka pravosnažna odluka nadležnog suda da bi se potvrdili rezultati.

 

- Kada smo utvrđivali rezultate izbora, utvrdili smo ih za sve izborne jedinice osim za Srebrenicu i Doboj, jer smo imali mnogo pritužbu od strane posmatrača političkih subjekata da je bilo dosta nepravilnosti. Pritužbe su u razmatranju i CIK je donio odluku da se kompletan izborni proces preispita u te dvije izborne jedinice, u smislu eventualne odgovornosti izborne administracije, koja uključuje općinsku i gradsku izbornu komisiju u Srebrenici i Doboju i kompletne biračke odbore, u vezi sa njihovim radom na izborni dan. Taj proces još traje - kazao je.

 

Šantić nije mogao kazati hoće li se izbori ponoviti u ove dvije izborne jedinice.

 

- Angažovali smo i vještake - grafologe, da ispitaju stanje izvoda iz biračkog spiska u obje izborne jedinice, jer imamo određenih indicija da se radi o potpisima određenog broja ljudi koji su glasali možda i više puta u ime određenih birača. Te su analize pri kraju i to će biti jedan od segmenata koji će opredijeliti CIK da li da ide u pravcu utvrđivanja rezultata ili poništavanju - kazao je i dodao:

 

- Čini mi se da smo sada možda bliže poništavanju, ali ne bih prejudicirao odluku.

 

Komentirao je i rezultate izbora za načelnika Općine Travnik, gdje je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova preminuo na dan izbora.

 

- Mi smo na izborni dan saznali iz medija šta se dešava. ali nikakvih elemenata nije bilo da zastanemo i prekinemo izbore u Travniku - pojasnio je.

 

Prema njegovim riječima, nigdje u Izbornom zakonu ne piše da drugoplasiranom kandidatu u ovoj situaciji treba dodijeliti mandat.

 

- Ukoliko mandat prestane prije isteka, zbog nekih razloga, idemo u ponovljene izbore. Ovo je jedna specifična situacija gdje nismo mandat ni dodijelili, a trebamo se odrediti. Izborni proces se mora završiti i vjerovatno će odluka CIK-a biti u pravcu ponavljanja izbora - kazao je.

 

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Mostaru, koji će se održati u nedjelju, Šantić je kazao da je u birački spisak upisano 100.864 birača, koji će glasati u šest izbornih jedinica, te da je donijeti instrukcija o glasanju građana koji su u izolaciji zbog koronavirusa.

 

- Građani kojima je određena izolacija ili hospitalizacija moraju se prijaviti 72 sata prije održavanja izbora, a ostavili smo i mogućnost prijave i na sami dan izbora do 9 sati, putem druge osobe, faksa, maila, vibera... da se dostavi medicinska dokumentacija gradskoj komisiji - pojasnio je.

 

Šantić je kazao da svi građani sa pravom glasa mogu provjeriti na web stranici CIK-a na kojem biračkom mjestu su upisani, te pozvao Mostarce da izađu na izbore.

 

- Nakon 12 godina apstinencije, čini mi se da imaju i moralnu obavezu da izađu na izbore - kazao je on za N1.