You are here:NaslovnaVijestiBiHProtest "Žena Srebrenice" u Tuzli: Vrijeme je da se okonča hajka na Nasera Orića
11
Oktobar

Protest "Žena Srebrenice" u Tuzli: Vrijeme je da se okonča hajka na Nasera Orića

Published in BiH

Na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, u centru Tuzle, kao i svakog 11. u mjesecu, danas je održan mirni protest koji organizira udruženje "Žene Srebrenice". Članovi porodica žrtava još jednom su podsjetili da i 22 godine nakon genocida traže svoje nestale. 

Nura Begović: Očekujemo doživotnu kaznu za Ratka Mladića FOTO: FAKTOR
 
 
 
 

Potpredsjednica udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović, osvrnula se na oslobađajuću presudu za Nasera Orića, koju je izrekao Sud BiH, rekavši da je "krajnje vrijeme da se ta hajka okonča".

Naser Orić je bio i u Hagu, iako mislim da ni tamo nije trebao biti. Sve ovo radi politika i ide se na to da se izjednače zločini. Očekivali smo da će presuda Suda BiH biti ovakva, on nije nikakav ubica. Mi smo se branili, bili u okruženju i u Srebrenici je bio logor. Pogodio nas je i nastup one žene ispred Suda BiH koja je tačno nabrojala srpske položaje oko Srebrenice s kojih su nas ubijali. Kada je rekla Kunjerac, podsjetila me je na hiljade granata koje su odatle padale u Potočare, gdje mi je bila kuća - rekla je danas Nura Begović.

Više od 1.000 osoba koje su nestale tokom genocida u Srebrenici još uvijek nije pronađeno, a veliki broj učesnika u ovom zločinu nije odgovarao. Žrtve uskoro očekuju i presudu zločincu Ratku Mladiću.

- Ima još mladića na slobodi i njegovih "potomaka" koje štiti Republika Srpska. Očekujemo da se odbace pokušaju odlaganja presude i da Mladić dobije doživotnu kaznu - kaže Nura Begović.