Imamović problem vidi u svima, osim u Nikšiću i vrhu SDP-a, kojem i sam kao član Predsjedništva stranke pripada. Iako su već godinu unazad postojale indicije da Bego Bektić, čovjek kojeg je za šefa SDP-a u Srebrenici postavio direktno stranački vrh, politički vrlo blisko sarađuje sa Grujičićem, Nikšić i rukovodstvo SDP-a nisu reagirali. Osim toga, SDP je odbio podržati zajedničkog kandidata probosanskih stranaka Aliju Tabakovića.


Član Predsjedništva SDP-a Imamović o tome ne kaže niti riječ. Naprotiv. Krivicu fakturiše isključivo Bektiću, a SDA i medijima zamjera kritiku na račun SDP-a?!

 

Imamović je u svom pismu naveo:

 

- Sad već bivši šef lokalnog SDP-a Srebrenice, zloupotrijebio je povjerenje SDP-a BiH i učestvovao u nelegalnim i nemoralnim radnjama vezanim za izbore. To je strašno. Jer, normalan čovjek ne može shvatiti da ima ljudi koji su spremni nauditi Bošnjacima Srebrenice. Predsjednik SDP-a BiH je, odmah po saznanju a to je isti dan, zakazao telefonsku sjednicu Predsjedništva, predložio da se raspusti organizacija SDP-a u Srebrenici, te da se Bego Bektić isključi iz SDP-a. Prijedlog predsjednika SDP-a Nermina Nikšića je jednoglasno izglasan. Istoga dana predsjednik SDP-a je saopštenjem oštro osudio ovaj nemoralni i nezakoniti čin. Jasno je da Nikšić nije znao niti mogao znati kakvim su se petljavinama bavili Bektić i drugi. Čim je saznao, on je reagovao, pa nema prostora za traganje za njegovom "komandnom odgovornošću" koja se poteže kada "glavni" sazna a ne sankcioniše zabranjeno ponašanje. Šta je još mogao uraditi u granicama svoje nadležnosti? Ništa, s obzirom da su za provođenje istrage nadležni drugi zakonom određeni organi.


Očekivano je da protivničke političke stranke nastoje to iskoristiti kako bi naudili SDP-u, a to je najefikasnije, ako naude predsjedniku SDP-a. Očekivano je i to da napadi na Nikšića idu iz medija koji su bliski SDA-u. To je dio političke borbe koja je intenzivirana proteklim lokalnim izborima, očekivanim smjenama vlada u tri kantona, općom nervozom izazvanom širenjem epidemije korone, jasno je da se sve pjenuša i dimi u beskonačnom trvenju.

 

Ipak, nije fer da se pritisak i napad na predsjednika SDP-a vrše u vrijeme kada se on i njegova supruga bore protiv zaraženosti koronom, što ga onemogućava da se adekvatno brani. Osim toga, ne sjećam se da je neki od predsjednika stranaka u BiH podnio ostavku zbog greške jednog od članova. Onoga ko pogriješi se isključi i gotovo.


U ovoj situaciji, ne bi bilo dobro i moralno, da se u taj napad uključuju članovi i pogotovo funkcioneri SDP-a. Treba "spustiti loptu", smiriti strasti, sačekati da se predsjednik vrati sa bolovanja, i početi zakazivati sjednice organa SDP-a. Koliko znam to je i planirano, nakon što se dovrši veliki posao vezan za lokalne izbore. Treba da se desi implementacija izbornih rezultata, da kandidat SDP-a Bogić Bogićević bude imenovan gradonačelnikom Sarajeva i sačekati potvrdu mandata za još osam gradonačelnika SDP-a.

 

Novoizabranim gradonačelnicima, stari gradonačelnici SDP-a treba da pruže drugarsku, kolegijalnu i stručnu pomoć. Treba da uložimo maksimalan napor da SDP zajedno sa političkim partnerima ostvari što bolji rezultat na izborima u Mostaru. Paralelno s tim, treba formirati vlade u tri najmnogoljudnija kantona u Federaciji BiH. SDA i njihovi partneri su u panici, a mi ulazimo u unutarnje sukobe radi nečega što niko od nas nije skrivio, za što je kriv onaj koga smo već isključili.


Ako taj posao bude dobro obavljen, bit će to dobar korak u jačanju SDP-a uoči predstojećih općih izbora. Jer, jak SDP, jaka je BiH. Vjerujem da ćemo bez obzira na veliku sramotu koju nam je, ni krivim ni dužnim, nanio bivši član SDP-a iz Srebrenice, pokazati snagu i brod sa zastavom SDP-a uvesti u mirnije i sigurnije vode. U tome ćemo uspjeti samo ako budemo dobri jedni prema drugima.