03
Decembar

ALARMANTNIO STANJE U VSTV-U: FOKUS RASPRAVE PITANJE ODGOVORNOSTI I OSTAVKA PREDSJEDNIKA TEGELTIJE

Published in BiH

U nastavku vanredne sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), nakon uvodnog izlaganja predsjednika tog regulatornog tijela, uslijedilo je izlaganje članova Vijeća.

U fokusu rasprave našlo se pitanje (ne)odgovornosti predsjednika Tegeltije u kontekstu sa audio-snimkom koji je procurio u javnost, a čiji sadržaj govori o navodnom protežiranju sestre bivše članice VSTV-a prilikom imenovanja.

 

Članice VSTV-a Željka Radović, Duška Bogojević i Jadranka Stanišić stava su da je VSTV ponovno ‘na udaru’ te da nije primjereno raspravljati o nezakonito pribavljenim dokazima koji terete predsjednika Vijeća, fokusirajući se na, kako tvrde, poljuljanu sigurnost članova VSTV-a, pa i sigurnost svih nositelja pravosudnih funkcija.

Ne dovodeći u pitanje odgovornost predsjednika VSTV-a, ocijenile su kako je sigurnost nositelja pravosudnih funkcija dovedena na najniži nivo, te da članovi Vijeća ne bi smijeli dozvoliti da podlegnu bilo čijem pritisku.

Umjesto da se, kako su kazale, bave prioritetima pravosudne reforme, i onim što je urađeno, ‘na sceni’ je zamjena teza, „te se VSTV, umjesto pitanja iz svoje nadležnosti, mora baviti pitanjima sigurnosti i ambijentom u kojem pravosuđe djeluje“

Nasuprot tome, članice Vijeća – Berina Alihodžić i Biljana Simeunović kritički su se osvrnule na ponašanje predsjednika VSTV-a  i zatražile njegovu ostavku radi zaštite digniteta te pozicije i VSTV-a, kao i vraćanja povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

 

Usprotivile su se svojevrsnom “vrijeđanju inteligencije”, te su ukazale na manjkavosti u procesu imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, uz opasku kako se afere u mandatu aktuelnog predsjednika redaju jedna za drugom, aludirajući pritom na slučajeve „Potkivanje I“ i „Potkivanje II“, kako su spomenute afere nazvane u javnosti.

Alihodžić se upitala zašto prvi čovjek VSTV-a nije prijavio saznanja o tome da je ‘praćen’ ili da je njegova sigurnost ugrožena, a Simeunović je navela da se pravosuđe pod Tegeltijinim vodstvom pretvara u svojevrsni „Reality Show“, u skladu s već viđenom matricom.

Članovi Vijeća Goran Nezirović, Sanela Gorušanović-Butigan, Selim Karamehić i Amila Kunosić su, također, stava da aktuelni predsjednik iz moralnih razloga i iz osjećaja odgovornosti, treba podnijeti ostavku.

Mišljenja su kako je u percepciji javnosti VSTV postao dio problema, a ne dio rješenja, te da nema reforme bez suočavanja s istinom, kao i da se pravosuđe nalazi u kriznoj situaciji koja traje i koja se mora energično riješiti.

Ocijenili su kako je usljed svih događanja čija je kulminacija posljednji audiosnimak kredibilitt VSTV-a, umnogome, narušen te da pitanje – može li se ići dalje s Tegeltijom na čelu.

 

Uveliko je, kako su kazali, narušeno povjerenje i samih nositelja pravosudnih funkcija, kod dijela javnosti, kao i međunarodne zajednice kao najvažnijeg partnera.

Dio kritika upućenih aktuelnom predsjedniku odnosio se na njegove istupe u javnosti, odnosno njegovo poistovjećivanje s institucijom i iznošenje određenih stavova bez konsultacija s članovima Vijeća, javlja naša novinarka s lica mjesta Dženeta Sarić Kozić.

Više kritika odnosi se na neodgovarajuće reagiranje na izvještaj OSCE-a o stanju u pravosuđu, koji se tiče izostanka procesuiranja visoke korupcije, odnosno prisustva ‘sindroma nekažnjivosti’.      

U vezi s tim, većina dosadašnjih sudionika diskusije smatra kako je na alarmantno stanje u tom pogledu trebalo reagirati promptnim zakazivanjem vanredne sjedice VSTV-a, a što je izostalo.

Nakon isteka pauze zasjedanje je nastavljeno iznošenjem mišljenja preostalih članova VSTV-a BiH.

Istočna Bosna