Rukovodstvo SDP-a se, uprkos ranijim pisanjima medija i upozorenjima političkih aktivista iz Srebrenice, brani tezom da nisu bili upoznati sa nezakonitim aktivnostima, koje je veći dio javnosti i probosanske političke scene ocijenio kao izdaju.

 

Iako je ova vijest zauzela udarne pozicije u svim medijima u BiH, ona, čini se, još uvijek nije došla do SDP-ovih koalicionih partnera u "Četvorci".

 

Za kritike uvijek spremna Narod i pravda (NiP) se ovaj put ne oglašava, što je zaista neobično, uzimajući u obzir deklarativno patriotsko opredjeljenje te stranke.

 

Posljednji javni istup njenog šefa Elmedina Konakovića na društvenim mrežama se odnosi na "afere", ali ne na ovu, jednu od najvećih u poslijeratnoj historiji BiH, već na terminologiju njegovih nekadašnjih stranačkih kolega iz Stranke demokratske akcije (SDA).



 

Posljednjih pet Konakovićevih objava na društvenoj mreži Twitter se odnosi na SDA, a jedna je posvećena Danu Sandžaka, koji je obilježen 20. novembra. Dvadeset i petog novembra nije bilo objava u vezi s Danom državnosti BiH.

 

Ni Naša stranka nije saznala za pretrese SIPA-e u Srebrenici i hapšenje koalicionih partnera iz SDP-a. Za tu stranku je, sudeći prema njenoj zvaničnoj stranci, najaktuelnija vijest dana zagađenje u Kaknju.

 

Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi (NBL) ne samo da nisu saznali za aktuelnu aferu, nego njen predsjednik Ibrahim Hadžibajrić još nije saznao da ima stranku i van okvira općine Stari Grad Sarajevo.

 

Da se aktuelna afera desila u Sarajevu, odnosno u "republici Sarajevo", kako nazivaju naš glavni grad, i da su akteri zvaničnici oponentskih političkih opcija, sasvim je sigurno da reakcije, i to žestoke, ne bi izostale.