- Aktivnosti se odnose na osobe osumnjičene za nezakonite radnje u vezi izbornog procesa 2020. godine. Po nalogu tužilaca Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, vrše pretrese na nekoliko lokacija na području Tuzle i Srebrenice - potvrdio je za Faktor portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

 

Aktivnosti se, pojasnio nam je dalje, provode u okviru predmeta Tužilaštva BiH u kojem se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te krivična djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja ličnih podataka.

 

- Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inostranstva. U interesu rada na predmetu više informacija u ovom trenutku ne možemo davati - kazao je Grubešić.

 

Portparol SIPA-e Luka Miladinović potvrdio je za Faktor da pripadnici ove policijske agencije od jutros na četiri lokacije u Tuzlanskom kantonu i u Srebrenici pretresaju stambene i poslovne objekte koja koriste tri osumnjičene osobe.